NRGreport
Menü

Hogyan alakíthatják át az úszó szélturbinák Írországot nettó energiaexportőrré

Dublin ambiciózus tervei szerint több mint 30GW úszó szélturbina épül Európa legszelesebb partjai mentén. A hatalmas tengeri területnek, a támogató kormányzati politikának és a legmagasabb átlagos szélsebességnek köszönhetően Európában a nyugati partoktól 10,2 méter / másodperc sebességgel süvítő szél Írországot hamarosan a tengeri szél globális központjává alakíthatja át.

Bár az ír vezetők az elmúlt években szinte kizárólag a szárazföldi szélre összpontosítottak, a jelenlegi kormány most behozza az elvesztegetett időt: 2030-ig 5 GW-os rögzített tengeri szélturbinát és több mint 30 GW úszó szélturbinát terveznek az Atlanti óceán vizére.

Az EirWind szakértőinek kutatása határozottan állítja, hogy mindez egy megvalósításra érdemes befektetés. A tanulmányuk szerint 2030-ban 6,5-7,3 GW belföldi tengeri szélenergia-fejlesztés 12 000 és 13 500 közötti közvetlen és közvetett munkahelyet fog teremteni a hazai ellátási láncban, és mintegy 2 milliárd gazdasági növekedést jelent Írországnak a 2020-as évekre. 

Ahhoz, hogy 2030-tól már exportálásról beszélhessen Írország, ezeknek a szélturbináknak hamarosan lebegniük kell a vízen. Ehhez pedig a politikai vezetésnek is meg kell látnia ebben a lehetőséget és támogatni az ambíciót - írja a recharge.com.

 

Forrás, fotó: recharge.com

 

Forrás: recharge.com