Vállalatok

A Gazprom ismét gázt talált a Jamal-félszigeten

NRGreport | 2020.10.12. 09:18

Az orosz gázipari vállalat újabb gázlelőhelyet fedezett fel a Jamal-félsziget gáztermelő központ Leningradszkoje mezőjén. Az első fúrások alapján a cég bejelentette, hogy ez is jelentős mennyiségű gázt tartalmazhat.

Az Észak-Nyugat Szibériai Jamal-félsziget és környéke az orosz gázmezők egyik leggazdagabb területe. A Gazpromnak csak ezen a félszigeten mindösszesen 32 gázmezője működik, ami 2019-ben 96 miliárd köbméter gázt termelt az orosz vállalatnak. A terület termelőképességét 360 milliárd köbméterre becsülik. 

A félszigeten a Bovanenko termelési zóna ma a világ egyik legnagyobb gáztermelő területe. Három mezőből áll, a termelő potenciálját pedig 217 milliárd köbméterre teszik. A mostani felfedezés már a negyedik legnagyobb az elmúlt két évben a Kara-tengeri mezőkön.

A vidéket -nem meglepő módon- hosszú, -40-50 Celsius fokos tél és állandó fagyok jellemzik. A tavasz többnyire hófúvással érkezik, és a nyár sem sokkal kellemesebb, akkor ugyanis minden mocsárrá, vizes területté alakul át. A Gazprom itt dolgozó munkavállalói az iparágra jellemző rotációban dolgoznak a mezőkön. A koronavírus első hullámában több ezren elkapták a koronavírust az orosz és kazah gázmezőkön is. Arról, hogy a világjárvány közepén mekkora nehézséget okoz a kiemelt projekteken nagy létszámmal dolgozó vállalatoknak a rotáció korábbi cikkünkben írtunk.

Forrás, fotó: gazprom

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.