Fenntarthatóság

Percenként 20 000 egyszerhasználatos műanyag palackot adnak el

NRGreport | 2020.10.12. 22:01

A hulladéklerakókban tengődő műanyag palackok ezeréves problémát jelentenek, mivel pont ennyi ideig tart a lebomlásuk. Elégetni nem tudjuk őket a mérgező füst miatt, viszont mérgező vegyi anyagokat oldanak ki a vízben is, például az óceánjaink és folyóink fenekén. Szigorodik a szabályozás, de még mindig messze van a teljes átállás.

Az egyszer használatos műanyag palackok pontosan olyanok, mint amilyenek: műanyag palackok, amelyeket csak egyszer használhat. Ez azt jelenti, hogy az újrahasznosító üzemek nem hasznosíthatják ezeket a műanyagokat más célokra, és egyszeri használat után akár 1000 évet is el tudnak tölteni egy hulladéklerakóban. A műanyagok még a tüdőnkig és az étkezőasztalokhoz is eljutnak, a levegőben, a vízben és az élelmiszerekben található mikroplasztikák pedig ismeretlen hatással vannak egészségünkre. 

Egy kis statisztika

  • Az egész világon a műanyag okozza tengerparti szemét 85%-át. 
  • Évente csak mi, európaiak 25 millió tonna műanyaghulladékot termelünk. 
  • A kiskereskedők percenként körülbelül 20 000 egyszerhasználatos műanyag palackot adnak el.
  • Csak India évente hatmillió tonna műanyagot állít elő.  
  • Ajelenlegi becslések azt mutatják, hogy ma az összes műanyag palack körülbelül 75 százaléka nem újrahasznosítható. 

A palackipar természetesen jó ideje kutatja már az alternatívákat, és léteznek ma már környezetbarát palackanyagok, ezek zöldebb alternatívái olyan anyagokat tartalmaznak, mint bambusz, algák, hínár, cukornádpép vagy újrahasznosított papír. 

A műanyag palackok előállításának pillanatnyi alacsony költségei hosszú távon igencsak jelentős költséget jelentenek bolygónk számára. Jó hír viszont, hogy az egyszerhasználatos műanyagokat egyre több országban kezdik betiltani, mint ahogy a műanyag zacskók is kezdenek kiszorulni mostanra több mint száz országból. Bizonyos esetekben még a műanyag poharak, szívószálak, edények és palackok tilalmára is kiterjedhetnek az egyes szabályozások.

Az Európai Unió 2018 óta fogalmaz meg elvárásokat és direktívákat az egyszerhasználatos műanyagok ellen: 2030-ig újrahasznosítható csomagolástechnikát kell alkalmazni 2030-ig, visszaszorítják az egyszerhasználatos műanyagokat és szigorítanak a mikroplasztikákon is.

A gyártóknak előbb-utóbb nem marad más választásuk, mint kidolgozni és legyártani az életképes és költséghatékony alternatívákat. Addig viszont mi, fogyasztók is tudatosabban hozhatunk döntéseket, és nem kell minden téren megvárni, míg a szabályozások kikényszerítik az átállást.

Fotó: pixabay

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.