Vállalatok

Szél felé fordul a MET: 42 megawattos szélparkot vett a cégcsoport Bulgáriában

NRGreport | 2020.10.14. 07:52

A MET Csoport megvásárolta Bulgária ötödik legnagyobb szélerőművét az olasz Enel Green Powertől. A cég közleményében azt írja, hogy jelentős megújuló portfóliót kíván létrehozni a kelet-közép-európai térségben.

A MET Csoport október 12-én részvény-adásvételi szerződést írt alá az Enel Green Power-rel, az Enel Csoport megújulókra szakosodott leányvállalatával, amelynek keretében megveszi az Északkelet-Bulgáriában lévő, Kavarna közelében működő, 42 megawattos szélparkját. A tranzakció várhatóan 2020. végéig zárul.

Bulgária ötödik legnagyobb szélerőműve – amely Shabla és Kamen Bryag településeken található – 14 darab Vestas-V90-es, egyenként három megawattos szélturbinából áll. A 2010 óta működő szélpark termelése több, mint 30 ezer háztartás villamosenergia-ellátásához elegendő.

A megújuló áramtermelés kelet-közép-európai növekedésére a MET üzleti stratégiája központi elemeként tekint, és ugyancsak támogatja a konvencionális termelők felől a megújulók irányába mutató európai energiaátmenetet.

Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatójának meggyőződése, hogy a megújulók a helyes stratégiai irány.„A MET hatékonyan tudja támogatni az energiapiac fejlődését a karbonsemlegesség felé, a földgáz – mint az energiaátmenetben meghatározó energiahordozó – kapcsán kiépült szakértelmével együtt” -nyilatkozta a vezérigazgató.

2019. januárjában a cég a Gazprom leány szerb NIS-sel kötött megállapodást egy 100 MW teljesítményű szélpark építésére.

A MET Csoport Európa egyik feltörekvő integrált energiavállalata. Leányvállalatai révén 14 országban van jelen, 26 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív. 

A cégcsoport konszolidált árbevétele 2019-ben 11,7 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 50 milliárd köbméter. 

Forrás: MET

Fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.