Hír

Ijesztően gyorsan tűnnek el a Gyűrűk Ura gleccserei

Stuth-Nagy Niki | 2020.10.15. 04:00

Úgy tűnik, az Új-Zélandon található Déli-Alpokat is elérte a klímaváltozás.

A Gyűrűk Ura forgatási helyszíneként is ismert Déli-Alpokat is elérte a klímaváltozás szele: egy friss kutatás szerint a gleccseres régió az utolsó kis jégkorszaktól számítva jégtakarójának 62 százalékát elveszítette. A helyzet az egész szigetre vetítve sem jobb: ugyanígy az úgynevezett kis jégkorszakhoz képest (ami az emberiség történetének legjobban ismert lezárult klímaváltozása, a 14-19. századig tartó viszonylag hűvös időszak) a szigetország gleccserei 77 százalékát elvesztette.

A Leedsi Egyetem kutatói a Déli-Alpok (Új-Zéland Déli-szigetének közepén húzódó hegyvidék) gleccsereit vizsgálták, méghozzá a kis jégkorszaktól egészen 2019-ig készítettek statisztikát a jégmennyiségükről. Három időperiódusban vizsgáltak nagyjából 400 gleccsert: a kis jégkorszaktól 1978-ig, 1978-2009-ig, majd 2009-től 2019-ig. A szakértők modellezést használtak, fizikai markereket figyeltek meg, és történelmi feljegyzéseket vettek számításba a kutatáshoz.

A gleccservidék egészen pontosan 73 négyzetkilométernyi jégveszteséget könyvelhet el, ami akkora, mint Liechtenstein területének a fele.

A helyzet még drámaibb, ha összehasonlítjuk Patagóniával, ahol az Antarktiszon kívül a déli féltekén a legnagyobb az egybefüggő jégtömeg mennyisége. A kis jégkorszakhoz hasonlítva ez a terület "mindössze" a jégtakarójának 11 százalékát veszítette el.

A Déli-Alpok (angol: Southern Alps) az Új-Zéland Déli-szigetének közepén húzódó hegyvidék. A magasabb hegycsúcsokon az éghajlat hegyvidéki, a hó- és jégtakaró egész évben megmarad – még egy darabig legalább is, ha a klímaváltozás ugyanis így folytatja, nem számíthatunk sok jóra. A friss kutatásban azt találták, hogy a jégolvadás megduplázódott a kis jégkorszak óta, vagyis az iparosodás előtti mértékhez képest. A jégmennyiség mindössze 12 százaléka maradt meg 2019-ben az adott mért időpontban a történelmi állapothoz képest, ez azt jelenti, hogy a legtöbb gleccsernek komoly esélye van arra, hogy örökre eltűnjön. A szakértők szerint nemcsak a melegedés a probléma, több tényező gyorsíthatja a folyamatot: nem tesz jót a jégtakaró fennmaradásának például az egyre gyűlő hulladék a gleccserek felületén, sem a jégtakaró alatti tavak melegedése, ez ugyanis felfokozhatja az olvadást.

Nemcsak a Leedsi Egyetem mutatta ki a problémát: egy másik kutatás szerint akkora mennyiségű jeget veszítettek el tömegükből az új-zélandi Déli-szigeten lévő gleccserek, amennyi ivóvíz elegendő lenne 40 évre Új-Zéland lakosságának. A Déli-Alpok 40 év alatt 15,9 trillió liter vízmennyiséget veszített el.

Új-Zélandon ez nemcsak a gleccserek szépsége és az ökoszisztéma fennmaradása miatt fontos, hanem azért is, mert rengeteg közösség támaszkodik a gleccserekre az ivóvízellátásban is. Ezen kívül energiatermelésre is használják őket.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#gleccser   #Új-Zéland  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.