Fenntarthatóság

Megkezdte a kereskedelmi termelést a MET kabai naperőműve

NRGreport | 2020.10.15. 14:12

Elindult a cégcsoport második hazai naperőművének kereskedelmi üzeme. A 43 megawatt beépített teljesítményű Kabai Solar Park 23 000 háztartás energiaigényét fedheti le.

Megkezdte a kereskedelmi termelést a Hajdú-Bihar megyei Kabán a MET Csoport második naperőműve. A közel 70 hektáron megvalósult beruházás területén közös akciót szerveztek a 10 millió Fa Alapítvány önkénteseivel, a mozgalom egyúttal fontos mérföldkőről is beszámolt: a Kabai Solar Parknál ültették el a kezdeményezés 50 000. fáját.

A MET 2020 elején kiadott közleményében jelentette be a cégcsoport új megújuló beruházását, megemlítve, hogy a Kabai Solar Park az egykori kabai cukorgyárhoz tartozó, évek óta kihasználatlan gazdasági területen épül meg. A legújabb technológiákat alkalmazó naperőmű várható élettartama legalább 25 év.

Magyarországon a cégcsoport célja egy nagyságrendileg 100 megawattot meghaladó beépített teljesítményű napelempark létesítése, amelyből a százhalombattai, 2018 óta termelő Dunai Solar Park és a Kabai Solar Park összesen már több, mint 60 megawatt kapacitást tesz ki.

Ugyanakkor a MET-nek jelentős ambíciói vannak a megújuló energiatermelés terén a kelet-közép-európai térségben egyaránt. Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója Bulgária ötödik legnagyobb, 42 megawattos szélerőművének megvásárlásakor is hangsúlyozta, hogy a megújulók a helyes stratégiai irány. 2019 januárjában pedig a cég a Gazprom leány szerb NIS-szel kötött megállapodást egy 100 megawatt teljesítményű szélpark építésére.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.