NRGreport
Menü

Megérkezett az LNG szállítmány a krki terminálra

Szeptemberben indult el Kínából az az LNG szállítmány, amely most befutott Rijekába. Indul a tesztelés, és majd év elején élesedhet az üzem. A MET és az MVM is komoly lekötéseket vállalt nemrég.

A Krk szigetén épülő LNG-terminállal új ellátási pont jön létre a kelet-közép-európai régióban, amely növeli az ellátási útvonalak és források diverzifikációját, így a térség ellátás-biztonságát is. Ahogy korábbi cikkünkben írtunk róla, a horvátok valóban sokat várnak az üzemindulástól. Az LNG terminál beindulása révén Horvátország egyrészt felkerülhet a régió energiapiaci térképére, továbbá azt is remélik, hogy a pozícióerősödés elő fogja segíteni a horvát kormány tárgyalásait a MOL-INA ügyben is.

2020. májusában a MET Csoport kötött le 1,3 milliárd köbméter kapacitást krki terminálon, majd 2020. júniusában az MVM Csoport jelentett be évi 1 milliárdos lekötést.

Ma Spanyolországban található a legtöbb LNG-terminál Európában, összesen hét. 

Horvátország LNG-tárolókapacitása 140 000 köbméter.

A krk szigeti partokhoz érő Golar Viking nevű LNG tankerhajó fedélzetén jelenleg huszonnyolc ember dolgozik és mintegy 60 embernek ad majd munkát év eleji üzembehelyezés. 

Jelenleg a terminál üzembehelyezésének tesztje folyik, az üzem élesedése 2021 elejére várható.

Forrás: croatiaweek.com
Fotó: national.hr