Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Nem a klímakérdés dönti el az amerikai választásokat, hanem a járványkezelés, a gazdasági válság és a faji kérdések

NRGreport | 2020.10.18. 22:06

Bár a számos amerikai fiatal a klímaváltozásért aggódik leglátványosabban, mégis amikor az elnökválasztáson kell szavazni, sokan úgy vélik: nem a klímaváltozás a legfontosabb kérdés, hanem sokkal inkább az Egyesült Államok megtépázott gazdasága, a COVID-19 járvány és a faji igazságosság kérdése.

A kaliforniai Sacramento állami egyetémének környezettudományi osztályában megkérdezett diákok számára nem kérdés, hogy kiemelt témájuk a környezetvédelem. Ugyanakkor személyes életük felől való aggódás során előrébb kerül a faji igazságosság kérdése és a megélhetés.

Az osztályból sokaknak nehézségekbe ütközött a COVID-sújtotta gazdaságban első munkahelyet vagy szakmai gyakorlatot találni – mondta el az egyik tanár az egyetemen. 

Mivel a COVID közepén sok ember elveszíti az állását és a mindennapi megélhetésért küzd, a megkérdezett hallgatók szerint ezek a gondok jelenleg beárnyékolják az éghajlatért aggódást.

A szeptember 29. és október 13. között zajlott Reuters / Ipsos közvélemény-kutatás szerint a 34 éven aluli választópolgárok csupán 7 százaléka nevezte meg az éghajlatot és a környezetet a legnagyobb problémának az elnökválasztási dilemmákra gondolva. A teljes lakosságra vetítve ugyanez csak 4 % volt.

Összehasonlításképpen: a COVID-19 a fiatal választók 25 százalékának a legfőbb aggodalma, míg a munkahelyeket és a gazdaságot 20% nevezte meg.

Ennek ellenére a demokrata jelölt, Joe Biden a klímaváltozást tette prioritássá kampányában: számos digitális hirdetést tett közzé fiatalok számára, amelyek az éghajlatot említik, és televíziós hirdetésekben is kizárólag az éghajlatra összpontosított.

Biden kampányának kiemelt célcsoportja a fiatal választók, őket kellene megnyernie – ami viszont elég nagy kihívás, tekintettel arra, hogy ezen célcsoport tipikusan alacsony részvételi aránnyal szerepel a választások során. Az Egyesült Államok Népszámlálási Irodája szerint 2016-ban a 30 év alatti választópolgárok részvételi aránya körülbelül 46 százaléka volt, miközben a 65 évesek és idősebbek 71 százaléka ment el szavazni. 

Donald Trump elnök szerint Biden klímatervei túl sokba kerülnének és ártanának a gazdasági növekedésnek. Az elnök kampányában azt hangsúlyozza, hogy megvalósulhat az energiafüggetlenség és tiszta, egészséges környezet anélkül is, hogy a törekvések tönkretennék a gazdaságot vagy megterhelnék az amerikai adófizetőket. Éppen ezért az elnök továbbra is az innováció és a verseny politikáját választja.

A levegő minősége kétségtelenül javult Trump alatt, pont ugyanolyan pályát követve, mint a korábbi republikánus és demokratikus kormányoknál. Az elért kibocsátáscsökkentések nagyrészt a szénerőművek nyugdíjazásának volt köszönhető.

Fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.