NRGreport
Menü

12 évesen összebarkácsolt egy fúziós reaktort

Innováció | NRGreport | 2020-10-20 15:52

Míg szerte a világon futballpálya méretű atomfúziós reaktorok építésére költenek milliárdokat egyes államok, addig egy Tennessee állambeli 12 éves általános iskolás a világ legfiatalabbjaként ért el magfúziót a Guinness World Records szerint. Jackson Oswalt rá néhány órára töltötte be 13. életévét.

A memphisi fiúnak két deutérium atomot sikerült összeolvasztania egy fúziós reaktorban, amelyet családja házában épített fel. Jackson szerint rajta kívül nem dolgozik más ilyen házi-reaktoron, ami magában foglalja mind a tervezést, mind a gyártás szakaszát. 

A bejelentést kísérő Guinness-világrekordok videójában Jackson elmondta, hogy megközelítőleg 100 millió fok (Kelvin) a hőmérséklet a „kazánjában”. A módszertanról annyit árult el, hogy elektromos áramot használt fel a deutérium két atomjának együttes felgyorsítására, hogy ezek összeolvadjanak a hélium 3 atomjává (izotóp), amely felszabadított egy neutronot, amely felhasználható a víz felmelegítésére és egy gőzgép forgatására, vagyis cserébe áramot termel”- magyarázza a fiatal zseni a videóban.

deutérium,vagy más néven nehézhidrogén a hidrogén egyik stabil izotópja. Amíg a normál hidrogén csupán egy protont tartalmaz, addig a deutérium egy protont és egy neutront. 

A deutérium kémiailag is leginkább a hidrogénhez hasonlít, reakciói a nagyobb tömege miatt kisebb sebességgel mennek végbe. 

Forrás, fotó: guinessworldrecords.com

 

NRGreport | Forrás: Guinessworldrecords.com