NRGreport
Menü

Károsodást talál az FGSZ egy vezetékszakaszon - a csökkentett kapacitás azonban még képes az igények kielégítésére

Mosonmagyaróvár határkeresztező pont közelében az FGSZ Zrt. rendszerén a vezeték ellenőrzése során károsodást tárt fel, melyet a cég 2020.október 20-án honlapján tett közzé. A hiba elhárítását megkezdték.

Mosonmagyaróvár határkeresztező pont közelében, Lébény térségében az FGSZ Zrt. rendszerén a vezeték ellenőrzése során károsodást tárt fel, amely - a károsodás mértékére való tekintettel - haváriának minősül. A műszaki probléma miatt Mosonmagyaróvár határkeresztező pont technikai kapacitása 2020. október 20-án 16 órától a havária elhárításáig várhatóan mintegy 80%-kal csökken. A 2020. október 20-i gáznapra a Mosonmagyaróvár határkeresztező pontra nominált mennyiségek várhatóan csak részben fognak teljesülni, illetve a partnerek a portfoliójukat az FGSZ Zrt. Kereskedési Platformján tudják ezen idő alatt rendezni, amely ezen időszak alatt is folyamatosan elérhető lesz – tette közzé a vállalat. 

Az FGSZ lapunknak időközben jelezte, hogy az említett Ausztriát Magyarországgal összekötő nagynyomású távvezetéken feltárt károsodást egy intelligens görényezési diagnosztikai vizsgálat során fedezte fel, ami emiatt jelenleg nem biztosítható a Mosonmagyaróvár-Győr közötti vezeték biztonságos működése az előírt nyomásszinten.


„A biztonságos üzemmenet fenntartása érdekében megkezdtük az érintett vezetékszakasz nyomásának biztonságos szintre történő csökkentését, a javítási munkálatok várható befejezéséről később adunk tájékoztatást” – áll a cég tájékoztatójában.
 

A feltárt probléma nem veszélyezteti az ország ellátásbiztonságát, a csökkentett kapacitás - az egyéb rendelkezésre álló betáplálási kapacitásokkal együtt - képes az igények kielégítésére.

Az FGSZ a tulajdonosa és üzemeltetője a Magyarország területét behálózó nagynyomású földgázszállító vezetékrendszernek, amely a gázszolgáltató társaságokat, erőműveket és a nagyipari fogyasztókat látja el. Az FGSZ a MOL-csoport tagja. 

Fotó: FGSZ
 

Forrás: FGSZ