Innováció

Készen vannak az első nettó zéró repülőgéptervek: hidrogén hajtja majd őket

NRGreport | 2020.10.22. 12:46

A francia székhelyű Airbus repülőgépgyártócég három új koncepciót dolgozott ki a világ első, nulla kibocsátású repülőgépeire. A tervezett kialakítás különböző technológiákat és konfigurációkat vizsgál, egy azonban közös bennük: mindegyik hidrogénre támaszkodik. A vállalat szerint az új modellek már a következő 15 évben bevezethetők.

A hidrogén lesz a tiszta repülési üzemanyag elsődleges forrása az Airbus által bemutatott három koncepciónak, amelyek lehetővé teszik, hogy 2035-ig felszálljanak a nettó zeró kereskedelmi járatok. Mindhárom „ZEROe” modell hidrogént használ majd energiaforrásként, ezzel is segítve az éghajlat-semleges célok megvalósítását, s így egy lépéssel közelebb kerülhet az amúgy közismerten szén-dioxid-intenzív ipar ökológiai lábnyoma csökkentéséhez.

Az első, Turbofan nevű verzió akár 200 utas szállítására is alkalmas lesz és tengerentúli járatként is életképes. A gép módosított gázturbinás motorral üzemelne, és a folyékony hidrogén üzemanyagot a hátsó nyomó válaszfal mögé helyezett tartályokban tárolnák és onnan használnák fel. 

 

Turboprop névre hallgat a második koncepció, 100 utasnyi befogadóképességgel, ami több mint 1000 tengeri mérföldet képes megtenni, így megfelelő alternatívája lenne a rövid távú útvonalakon repülő gépeknek.

 

BWB (Blended-Wing-Body, azaz „kevert-szárnyú-testű”) verzió pedig szintén legfeljebb 200 utast tud majd szállítani, a szárnyak kissé összeolvadnak a repülőgép fő testével, és széles törzse teszi lehetővé a hidrogén tárolását, ami a kabin elrendezését is kedvezően befolyásolja. 

Bár mindezt a repülési ágazat számára történelmi pillanataként jellemezte Guillaume Faury ügyvezető, az is igaz, hogy ez az innováció még önmagában nem lesz elég a teljes repülési ipar átalakításához, illetve az is időbe telik, amíg a légitársaságok úgy döntenek, hogy nyugdíjazzák meglévő, sugárhajtású repülőgép-flottájukat.

Fotó: Airbus

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.