Szabályozás

Peru és Svájc a világon először szén-dioxid-kompenzációs megállapodást kötött egymással

NRGreport | 2020.10.23. 03:00

Climatechangenews – Két évig tartó tárgyalássorozat után, a Párizsi Egyezmény 6. cikkeje alapján, Svájc szén-dioxid-kompenzációs megállapodást kötött Peruval. A megállapodásnak köszönhetően Peru finanszírozást kap a fenntartható fejlődés projektjeihez, míg Svájc hitelt vesz fel a kibocsátáscsökkentésért.

Az október 21-én aláírt megállapodás lehetővé teszi Peru számára, hogy fenntartható fejlődési projekteket finanszírozzon, míg Svájc beszámítja az ebből eredő kibocsátáscsökkentéseket a nemzeti célkitűzéseibe.

Kirla Echegarry perui környezetvédelmi miniszter szerint „az eredményes tárgyalássorozat jó példa arra, hogy az országok közötti együttműködés megkönnyítheti éghajlati céljaink teljesítését, és – ugyanakkor – jólétet és fejlődést is hozhat a lakosok számára”.

Gilles Dufrasne, a Carbon Market Watch szakpolitikai tisztviselője szerint a megállapodásnak számos jó eleme és olyan alapelvei vannak, amelyek a későbbiekben „alapot képezhetnek a folyamatban lévő 6. cikk szerinti tárgyalásokhoz”. Dufrasne dicsérte a kettős számlálás elkerülésére vonatkozó rendelkezést is, ami azt biztosítja, hogy sem Peru, sem Svájc nem igényelhet hitelt ugyanazon kibocsátáscsökkentésért.

Másrészt Dufrasne azt mondta: "Amit még hiányolunk, az az a rendszer, amelyik végre túllépi az ellentételezés nulla összegű természetét." Ez azt jelenti, hogy a rendszernek inkább csökkentenie kellene a szennyezést, mint sem csak mozgatni.

A tranzakciókat a Klik alapítvány kezeli, amelyet a svájci szén-dioxid-törvény hozott létre, hogy 35 és 54 millió tonna közötti szén-dioxid-ellensúlyt találjon 2030-ig. A svájci és perui kormány meghatározza, hogy mely tevékenységek jogosultak szén-dioxid-kibocsátásra.

Mischa Classen, a Klik nemzetközi vezetője szerint a svájci kormány kizárta az atomenergia-beruházásokat, nem akarják felújítani a szénerőművet és nem akarja meghosszabbítani a szén, az olaj és a gáz üzleteit. Hozzátette még, hogy a svájci kormány több más országgal is tárgyalásokat folytat, amelyek eredményeként hasonló megállapodásokat írhatnak alá. „A következő a sorban” – mondta – „Ghána, és folyamatban vannak a tárgyalások Szenegállal, Marokkóval, Thaifölddel, Mexikóval, Chilével és Argentínával is.”

2015-ben Svájc ígéretet tett arra, hogy 1990 és 2030 között 50% -kal csökkenti üvegházhatásúgáz-kibocsátását. A kormány ennek a célnak legfeljebb a negyedét kívánja teljesíteni nemzetközi ellentételezések révén.

Az ellentételezések beszámítása a csökkentési célokba ellentmondásos. Míg olyan országok, mint Svájc, Norvégia és Kanada jelezték, hogy használni fogják őket, mások, mint Finnország és az Egyesült Királyság is azt mondta, hogy nem fogják használni.

Fotó: perui környezetvédelmi minisztérium

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.