Hír

A maja közösségek egymillió napelemes megaprojekt miatt perelik be a mexikói kormányt

NRGreport | 2020.10.25. 19:41

Mexikói őslakos közösségek indítanak pert a kormány ellen, mivel a Total tulajdonában lévő projekttársaság több mint egymillió napelemet telepítene és emiatt kiirtana 600 hektárnyi fát és vadnövényzetet. 

A szolárfarm számára előirányzott 674 hektáros terület, a déli Yucatán állam maja lakta területen található, San José Tipceh és Plan Chac falvaiban. A részben őslakos területeken fotovoltaikus paneleket telepítenének, csakhogy előbb 600 hektár fát és más vad növényzetet terveznek kiirtani.

A lakók attól tartanak, hogy a terület erdőirtása „hőszigetet” alakítana ki és súlyosbítaná a vízhiányt – mint a lehetséges mellékhatások egyike, amit a környezeti hatásvizsgálat során azonosítottak be. A mezőgazdaságtól és a méhtermesztésből élő falvak lakói ellenezték a terveket, mondván, hogy a projekt csekély ellenszolgáltatásért cserébe inkább veszélyezteti a megélhetésüket.

„A szerződések kizárólag az amerikai projektgazdák számára jelentenek előnyt, nekünk, falusiaknak csak a morzsák maradnak”- mondta Abraham Chi, a közeli Muna város lakója a Climate Home News-nak. "Ha az a közösség számára is előnyös lenne, senki nem ellenezné.”

A két telepre osztott szolárfarm, Ticul A és Ticul B néven 1,18 millió napelem telepítését jelentené, ami 300MW villamos energiát állítana elő.

A projekt ellenzői most Yucatán állam kerületi bíróságához fordulnak, ahol azzal érvelnek, hogy megsértették a konzultációhoz való jogukat, és a környezeti aggályokkal sem foglalkoztak a befektetők.

Az eset valójában arra kitűnő esettanulmány, amikor nem sikerül bevonni a közösségeket egy őslakos földterületen zajló nagy energiaprojektek kidolgozásába.

A projektet a Vega Solar, az amerikai SunPower napenergia-óriásvállalat leányvállalata fejleszti, amelynek a Total olajvállalat a többségi részvényese. 

Forrás, fotó: climatechangenews

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.