Rezsi

Az űrből érkezhet a napenergia a házunkba

Stuth-Nagy Niki | 2020.10.27. 05:00

Lehet, hogy még sci-finek tűnhet, de rengeteg előnye van annak, ha a Föld atmoszféráján kívülről érkezik a napenergia.

Az ötlet, hogy a világűrben gyűjtsük össze a nap energiáját, egyáltalán nem újkeletű dolog: az hagyján, hogy az űreszközöket évtizedek óta így látják el energiával, de a Földdel való összeköttetést is korábban felvetették már. Isaac Asimov 1941-ben írt róla. 1968-ban egy amerikai mérnök, Peter Glaser hivatalos beterjesztést nyújtott be az illetékes hivatalokhoz egy az űrben létesítendő, a napenergiára épülő rendszerről. Most pedig tényleg valósággá is válhat a technológia: A Kínai Űrtechnológiai Akadémia (China Academy of Space Technology, CAST) komolyan gondolja a dolgot, és 2035-ben már el is indítaná a projektet.

A technológiára nagyon szükségünk is van egyébként, mert a növekvő energiaigény miatt kiemelten fontos lenne növelni a megújuló kapacitásokat. Az alapvető terv a napelemek világűrbe küldése: tükrökkel és reflektorokkal egy helyre lehetne irányítani a napsugárzást a napelemekre, és mikrohullámú antennával visszasugározni a Földre. A technológia annyira jól működhet, hogy leverheti mindegyik más zöld energiaforrást a világon – írja a Nemzeti Űrtársaság weboldalán. Megoldhatná az egész energiaszükségletünket, és szinte semmilyen negatív környezeti hatással nem jár.

A világ energiaigényének jelenleg 60 százaléka fosszilis energiahordozókból érkezik, 2050-re pedig az előjelzések szerint az energiafogyasztás 50 százalékkal emelkedni fog a mostanihoz képest. Éppen ezért nagyon fontos a megújuló energia megreformálása: ehhez pedig tökéletes eszköz lehet az űrből érkező napenergia-rendszer.

Hogy miért? Azért, mert negyvenszer több energiát lehet vele generálni, mint amennyit most a Földön lévő összes napelemmel. Nem jár üvegházhatásúgáz-kibocsátással, és szinte semmilyen veszélyes hulladékkal nem jár a működtetése.

Egyelőre azért nehéz realitássá varázsolni az elképzelést, mert a technológia nagyon fontos, főleg azért, mert feljuttatni kerül sok pénzbe. A szolárpanelekre veszélyes lehet az űrszemét, és a folyamatos sugárzás problémáját is meg kell oldani. Az sem biztos ezen kívül, hogy a felfogott energia egészét vissza tudnánk sugározni a Földre.

A fejlesztésben jelenleg Kína áll az élen, ahol már komoly tervek születtek a megvalósításra is, de az Egyesült Államok is kutatja a technológiát, és Japán sincs sokkal lemaradva mögöttük.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.