Fenntarthatóság

Tudósoknak sikerült mikrohullámmal hidrogénné változtatni a műanyagot

NRGreport | 2020.10.27. 14:21

Az Oxfordi Egyetem kémikusai megtalálták a módját, hogyan lehet a műanyag palackokat, zacskókat és egyéb műanyag csomagolóanyagokat tiszta hidrogénforrássá alakítani. Ez a hidrogén aztán tiszta üzemanyagként újra felhasználható.

A műanyaghasználat hatalmas világméretű környezeti problémává vált, és évről évre növekszik. Jelenleg mintegy 4,9 milliárd tonna műanyag kerül a hulladéklerakókba vagy a természetbe, és ez a szám évről évre csak nőni fog.

Az Oxfordi Egyetem csapata a műanyag hidrogénné történő átalakításának egylépcsős folyamatában a keveréket először apró darabokra bontotta, majd összekeverte a törött darabokat vas-oxid és alumínium-oxid katalizátorral. Amikor az egész keveréket mikrohullámú sütőbe helyezték és felmelegítették, a katalizátor segítségével hidrogén szabadult fel, és pillanatok alatt felszabadult a gáz 97 százaléka a műanyagból.

Ez az új megközelítés gyorsabb, mint a már létező módszerek, és ehhez kevesebb energiára is van szükség, mivel leginkább a katalizátort hevítették. 

A kísérletek első szakaszában néhány száz gramm műanyag mennyiségen dolgozott az oxfordi csapat, a következő lépésben pedig azt ígérték, már nagyobb mennyiségen fognak kísérletezni.

A teljes tanulmány a Nature Catalysis folyóiratban jelent meg.

Fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.