Vállalatok

Az Enexio magyarországi, valamint két kínai leányvállalata is az MVM-hez került

NRGreport | 2020.10.29. 10:20

Az MVM Csoport tulajdonába került a német energetikai cég, az Enexio magyarországi vállalata és két kínai leányvállalata is – számolt be az MTI Szijjártó Péter szerdai sajtótájékoztatója alapján. A külgazdasági és külügyminiszter azért is méltatta a magyar vállalati terjeszkedést, mert szerinte a korábbi évtizedeket többnyire ennek az ellenkezője jellemezte.

A már több mint 80 éves piaci tapasztalattal rendelkező vállalat a nedves és száraz hűtési rendszerek vezető gyártójaként és széleskörű megoldásokat kínáló szolgáltatójaként ismert világszerte. Portfóliójukban szerepel a széntüzelésű erőművek hamu- és szennyvízkezelése is, de karbantartási és alkatrész pótlási szolgáltatással is piacra léptek, amelyekhez az összes fő alkatrészt saját telephelyeiken fejlesztik és gyártják – olvasható az Enexio honlapján.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a tulajdonosváltással együtt az MVM-hez került egy világhírű magyar szabadalom is. Szerinte az, hogy az Enexio világszinten is meghatározó cég az energetikai piacon, a Heller-Forgó-féle hűtőberendezésnek köszönhető. A politikus azért is méltatta a magyar vállalati terjeszkedést, mert a korábbi évtizedeket többnyire ennek az ellenkezője, a külföldi cégek magyarországi felvásárlásai jellemezte. Az Enexio Hungary Zrt. értékesítési igazgatója szerint a vállalat jó időben, nemzetközi tapasztalatokkal erősödve került az MVM birtokába.

Elődjét 1993-ban privatizálták, de a német tulajdonban töltött évtizedek során jelentős tudással és tapasztalatokkal gyarapodott – tette hozzá Lakatos Balázs. Az Enexio Hungary Zrt. 2018-ban 3,5 millió eurós, 2019-ben 1,5 millió eurós adózott eredménnyel zárt, forgalma ugyanakkor 5,9 millió euróról 18 millió euróra nőtt a cégadatok szerint. Árbevételének túlnyomó többsége külföldi értékesítésekből származik.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.