Rezsi

8 tipp, amivel a koronavírus alatt spórolhatsz a rezsin

Stuth-Nagy Niki | 2020.10.31. 05:00

A koronavírus-járvány miatt nagyon sokan otthoni munkavégzésre kényszerültek, ez pedig nagyon meg tudja dobni a lakás rezsijét, ha nem vigyázunk. Az alábbi tippek segíthetnek kordában tartani a fogyasztást még akkor is, ha majdnem a nap 24 óráját otthon töltjük.

1. Oszd be a napodat!

Lehet, hogy semmiségnek tűnik, de nagyon sokat számít, ha ügyesen osztod be a napodat. Ha kihasználod például a nappali fényesség minden óráját, és nem kezdesz el kora reggel vagy késő este dolgozni, az nemcsak a mentális és fizikai egészségednek, de a rezsinek is kedvez. Ugyanígy az sem mindegy, hogy a családtagokkal hogyan dolgoztok egymás mellett, vagy hogy mikor veszed ki az ebédszünetet, sőt, az sem, hogy mikor indítod el a mosogatógépet. Tervezd meg okosan a napodat, amennyire csak tudod, és vedd figyelembe azt is, mikor sötétedik, és mikor kel fel a nap, hiszen ez a bioritmusod miatt sem mindegy, és az áramfogyasztásodat is befolyásolhatja.

2. Ne kapcsold be feleslegesen a fűtést!

Mivel legtöbben nagyon kényelmesek vagyunk, gyakran akkor is fűtést kapcsolunk, amikor elég lenne felvenni egyetlen pulóvert, és máris nem fáznánk. Ha úgy érzed, hogy reszketsz a novemberi hidegben, először inkább öltözz fel, és utána tekerd feljebb a fűtést, amikor már tényleg úgy érzed, hogy nélküle fázol! A fűtés az egyik legdrágább része a rezsinek. Ez egyébként nemcsak a home office alatt fontos, hanem egyébként sem ajánlott rövidnadrágban és pólóban mászkálni otthon, miközben a feltekered a fűtést.

3. Használd ki a természetes fényt!

Nem kell mindig villanyt használnod ahhoz, hogy jól láss – ha olyan a munkád, hogy megkívánja, akkor a nap folyamán ott végezz munkát, ahol a leginkább világos a lakás, és ahol a legkevésbé van szükséged mesterséges világításra. Így maximálisan kihasználhatod a természetes fényt, ami egyébként is sokkal jobbat tesz a szervezetednek, mint a mesterséges megoldás, mivel a cirkadián ritmusodnak nagyon fontos faktora a napfény természetes változása, még akkor is, ha a modern társadalomban erre nem igazán figyelünk oda.

4. Cseréld le a villanykörtéket!

Ha még nem tetted volna meg, mindenképpen cseréld le a már meglévő villanykörtéidet energiatakarékos változatra. A LED-es lámpák verhetetlenek ebből a szempontból, olcsók, környezettudatosak, és sokáig megmaradnak. Kevesebb hőt generálnak például, mint a hagyományos változatok, ami azt jelenti, hogy kevesebb energia is szökik el a használatuk közben. Nem baj, ha nem akarod azonnal lecserélni az összes izzót a lakásban, de szépen lassan, pár hét alatt érdemes átállni környezettudatosabb változatokra.

5. Használd a laptopodat!

Ha már otthon ragadtál, és onnan kell dolgoznod, inkább a laptopodat használd, mint a számítógépedet. Előbbi ugyanis átlagosan 74 kilowattóra energiát használ el évente, míg az asztali gép átlagosan több mint 190 kilowattórádba fog fájni, ami már olyan különbség, ami meglátszik a számláidon is. Ha tudsz választani, inkább a hordozható változatot részesítsd előnyben.

6. Zuhanyozz!

Hacsak nem állsz órákat a zuhany alatt, ez sokkal környezetkímélőbb megoldás, mint a fürdés. Kutatások kimutatták, hogy ha maximum öt perces zuhanyzásnál megállsz, az évente nagyjából nyolcezer forintot spórol meg a számládon. Ha persze szeretsz sokáig időzni a zuhany alatt, akkor ilyen szempontból mindegy, nem fogsz tudni spórolni a fürdéshez képest sem, de érdemes mindenképpen kevés vizet használni a mindennapi tisztálkodáshoz, a rezsin túl ugyanis arra is érdemes figyelni, hogy a bolygó édesvízkészlete véges.

7. Mosogass okosan!

Home office alatt nyilvánvaló, hogy több mosogatnivaló is fog összegyűlni, mintha a munkahelyeden lennél a nap 8 órájában. Ha van mosogatógéped, éppen ezért valószínűleg jobban jársz, ha abba pakolsz, és hagyod, hogy az a környezetkímélő mosáson elvégezze a dolgát. A mosogatógép az esetek többségében sokkal környezettudatosabb és egyszerűbb megoldás, mint a kézi mosogatás, arról nem is beszélve, hogy jellemzően kevesebb vizet használ el az ember alatta.

8. Figyelj a hűtőre!

Az ember általában nem figyel annyira oda a hűtőjére, mint kellene, pedig komoly forrása lehet az energiapazarlásnak. Azon túl, hogy ne nyitogasd feleslegesen, a megfelelő bepakolás és a rendszeres tisztítás is nagyon sokat segíthet abban, hogy az energiahatékonysága a kívánatos határértékeken belül maradjon.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.