Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Némi borzongással figyeli az olajipar az amerikai választásokat

NRGreport | 2020.11.02. 15:05

Az amerikai választásokon a demokrata győzelem esélye ijesztgeti az olaj- és gázipart, akik épp félve figyelik és számolgatják, vajon mit jelenthet az esetleges hatalomváltás számukra.

A közvélemény-kutatások szerint a demokrata kihívó, Joe Biden már szemmel látható vezetésre tett szert Donald Trump elnökkel szemben, ha ez így megy, a párt várhatóan növelné többségét a képviselőházban, és a republikánusoktól talán kikényszeríti a szenátus ellenőrzését.

„Úgy gondolom, hogy olyan helyzetben vagyunk, hogy a helyzet egyre rosszabb lesz az olaj- és gázipar számára" – Mark Jones, politológiai professzor, a Rice Egyetem Baker Intézetének munkatársa így foglalta össze a lényeget az Upstreamonline magazinnak: "Csak az a kérdés, hogy egy kicsit vagy sokkal rosszabb."

Ez nem azt jelenti, hogy a Biden-kormány rémálom lenne, tette hozzá a professzor, de mindenképp felgyorsíthatja a fosszilis tüzelőanyagok elkerülhetetlen átmenetét a megújuló energiaforrások felé.

Trump azt ígéri, hogy továbbra is népszerűsíti az olajat és a gázt, ami kulcsszerepet tölt be az Egyesült Államok energia-dominanciájáról alkotott elképzelésében, és folytatja a deregulációs menetrendet, ha újraválasztják második ciklusára.

"Trump elnök azon dolgozik, hogy megvalósítsa a világ legnagyobb infrastruktúrarendszerének kiépítése iránti elköteleződését, mindez kétségtelenül előmozdítja az olaj- és gázipart, segíti a munkahelyek védelmét és javítja a munkakörülményeket" – mondta az Upstream-nek a Trump-kampány szóvivője.

(BBC, 2020.nov 2.)

A másik oldalon Biden áll, aki legkésőbb 2050-ig a nettó zéró emisszióra és a 100% -ban tiszta energiagazdaságra való áttérésre törekszik.

Biden célja, hogy az Egyesült Államokban megvalósuljon mielőbb az áttérés a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiákra, és olyan intézkedéseket ígér, amelyek többek között megszüntetnék az olaj- és gáztámogatásokat, hogy finanszírozást nyújtsanak az elektromos járművek infrastruktúrájának előmozdításához. 

Mindez kellő riadalmat kelt az iparágban.

Ami a frakkolást, azaz a hidraulikus repesztést illeti, a kampány elején Biden kétértelmű megjegyzéseket tett arra vonatkozóan, hogy betiltaná-e. Óvatoskodása azért is érthető, hiszen pont Pennsylvania, a demokraták győzelmének egyik kulcs állama, történetesen az ország legnagyobb földgáztermelő vidékeként is szerepet játszik.


A frakkolás nem más, mint repesztéses talajfeldolgozás, amely során speciális kémiai eljárásokat alkalmaznak a sziklák és sziklaképződmények talaj alatti megbontására. Ezek a törések átengedik az olajat és a gázt, így könnyen kinyerhetik a hasznos energiahordozókat. A frakkolás magába foglalja a földbe történő fúrást, valamint víz, homok és „frakkoló folyadék” keverékének fúrólyukakba történő fecskendezését, így feltörve a kemény kőzeteket.

A frakkolással több probléma is lehet. A folyadék a frakkolási folyamat után visszajuthat a talajvízbe, és szennyezheti a helyi vízellátást. A szennyvíz akár 40 százaléka tartalmazhat mérgező anyagokat – beleértve a savakat és biocidokat. Ennek ellenére általában a helyi vizekbe vezetik. Továbbá mivel a frakkoláshoz 9 millió hordó édesvíz szükséges csak az Egyesült államokban, a folyamat vízhiányt okozhat a már vízhiányos területeken és a Texashoz hasonló aszályos régiókban.


A Biden-kormányzat kulcsfontosságú kabinet- és ügynökségi tisztségeket tölthet be olyan tisztviselőkkel, akik éles ellentétei Trump embereinek, így a fosszilis szektor abban reménykedik, hogy a szabályozási kérdésekben nem jelenik meg – a jelenlegi polarizált politikai környezethez hasonló – szélsőséges változás.

Az olaj- és gázipari szereplők próbálnak optimistán előre tekinteni, mondjuk sok mást úgy sem tehetnek, tette hozzá a professzor. "Az olaj és a földgáz elég könnyen célponttá válhat" – mondta. "Gyakorlatilag a 2020-as szén."

Fotó: Pixabay (címlap), BBC (diagram)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.