NRGreport
Menü

Az OPEC és Oroszország termelésvisszavágást fontolgat, de leginkább nem tudják mi legyen

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC és Oroszország az olajtermelés komolyabb csökkentését fontolgatja, hogy ezáltal erősítse az olajpiacot – írja a Reuters egy OPEC-forrásra és egy „orosz gondolkodásmódot jól ismerő” forrásra hivatkozva.

Az OPEC a szervezeten kívüli nagy olajtermelőkkel, közöttük Oroszországgal létrehozott OPEC+ néven ismertté vált együttműködése a napi 7,7 millió hordó (bpd) kibocsátás-csökkentést januártól 2 millió hordóval tervezte csökkenteni.

De a COVID-19 világjárvány második hulláma kicsit közbeszólt, és a korlátozások  energiaigényre gyakorolt hatása miatt most ezt újra kell gondolniuk.

"Úgy tűnik, hogy még mélyebbre kell vágnunk az első negyedévben"- mondta az orosz gondolkodásmódot ismerő forrás, név nélkül.

De az OPEC-hez közel álló forrás szerint a nagyobb termelésvisszavágás már „nehéz döntés” lenne, mivel az nagyobb piaci részesedéshez segítené az OPEC + -on kívüli termelőket.

Abdelmadjid Attar algériai energiaügyi miniszter az APS állami hírügynökségnek elmondta, hogy a COVID-19 második hulláma azt jelentette, hogy az olajpiac „nagyon veszélyes” helyzetbe került.

Míg Oroszország a legnagyobb az OPEC-n kívüli szövetséges, Szaúd-Arábia, a legnagyobb OPEC-gyártó azt mondta a múlt hónapban tartott találkozón, hogy senki sem vonhatja kétségbe a csoport elkötelezettségét a piac támogatása iránt.

"Tisztában vagyunk a felelősségünkkel" - mondta Abdulaziz bin Salman herceg, szaúdi energiaügyi miniszter.

Elemzők szerint a koronavírus esetek növekedésével járó szigorúbb mozgáskorlátozások azt jelentik, hogy az OPEC és szövetségesei egyelőre haboznak növelni a kínálatot a kibocsátás visszaszorításának csökkentésével.

"Úgy gondoljuk, hogy egyelőre nem biztos, hogy további kínálatra lenne szükség az OPEC + -részéről" - mondta múlt héten a JP Morgan.

Az OPEC + a tervek szerint november 30-án és december 1-jén ülésezik és hoz határozatot.

Fotó: 123rf.com

Forrás: reuters