Szabályozás

Az 5%-os lakásáfa a megújulók térnyerését is elhozhatja

NRGreport | 2020.11.05. 18:00

Egy hónapja jelentette be a kormány a 2016-ban bevezetett 5 százalékos áfakulcs visszavezetését, a lakáspiac és az ingatlanok építéséhez, üzemeltetéséhez kapcsolódó valamennyi iparág azóta is azt találgatja, pontosan milyen változásokat fog eredményezni a kedvezményes áfa. Az szinte biztos, hogy új lendületet ad a lakásépítéseknek, nem mellesleg pedig a megújuló energiaforrások használatát is erősítheti a családi hazáknál.

Egyelőre még nem tudni a pontos részleteket a kedvezmény visszavezetésével kapcsolatban, így többek között az is kérdéses, hogy vajon ismét minden, 300 négyzetméter alatti lakásra vonatkozik-e majd az 5 százalék.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) támogatja a kedvezményes áfa további, több cikluson átívelő meghosszabbítását, ugyanis az lehetőséget adhat a kínálati oldal megerősödésére is. Az IFK alelnöke szerint „a rozsdaövezeti, nyílt végű 5 százalékos áfa program egy részlegesen jó megoldási terv volt, mert bár csak szűkebb, lehatárolt területeken, de kiszámítható, tervezhető módon lehetett volna beruházásokat indítani.” Éppen ezért a mostani, területi korlátozás nélküli 5 százalékos áfa nagyon jó irányt jelent – összegezte Kiss Gábor véleményét a Napi.hu.

Az újabb hullám további kérdéseket is felvet, félő ugyanis, hogy az építkezéseknél a környezettudatosság háttérbe szorul majd, és csak az lesz a fontos, hogy a családok ingatlanhoz jussanak. Peredi József, a Faktor Vállalkozási Iroda Kft. ügyvezetője azonban egy másik kormányrendelet ismeretében pozitívan vélekedik erről a kérdésről – derül ki a cég sajtóközleményéből. Jövőre már minden új építésű ingatlan energiaigényének legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell biztosítani, 2021. január 1. után pedig csak akkor kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha az ingatlan legalább BB energetikai osztályú besorolást szerez, azaz közel nulla energiaigényű. A szakember szerint a legtöbb beruházó várhatóan az elektromos fűtés mellett teszi majd le a voksát, mert ennek a bekerülési költsége arányosan a legalacsonyabb.

Hozzátette azt is, hogy egy belengetett uniós pályázat keretében 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatást is nyerhetnek majd a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére, ami megfelel a leendő feltételeknek, ráadásul azzal szinte nullára csökkenthető az áram- és a fűtésszámla.

„A napelem-telepítésben olyan szinten lementek az árak, hogy nagyon megéri elgondolkodni rajta. Ha ehhez kapnának az emberek még 35-40 százalékos támogatást, azzal már megütné a jackpotot a lakosság. Amikor egy ház energiaellátását száz százalékban napelemek fedezik, akkor az áram- és a fűtésköltség szinte nullára csökken” – magyarázta a Faktor Vállalkozási Iroda Kft. ügyvezetője, aki szerint hamarosan robbanásszerű érdeklődés fog jelentkezni a napelemek iránt a lakosság részéről.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.