Fenntarthatóság

Az utolsókat rúgja a klímaváltozás miatt a világ egyik legfurcsább békája

Stuth-Nagy Niki | 2020.11.06. 05:00

Nemzetközi kutatócsapat próbálja megmenteni a furcsa kis állatot, akinek nagyon szerencsétlen becenevet adtak: herezacskó-békának hívják a laza bőre miatt.

Ha azt mondjuk, hogy herezacskó-béka, valószínűleg nem az az első dolog, ami a legtöbb embernek beugrik, hogy a világ egyik legveszélyeztetettebb békafajáról van szó. Pedig a Telmatobius culeus valóban az utolsókat rúgja a klímaváltozás miatt, egy nemzetközi kutatócsoport pedig most eltökélte, hogy megmenti a fajt a pusztulástól.

A Telmatobius culeus a legnagyobb testű vízben élő békafaj, szinte kizárólag a Titicaca-tóban található meg, ami Dél-Amerika legnagyobb tava és a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, Bolívia és Peru határán. 8300 négyzetkilométeres területével a Titicaca-tó Dél-Amerika legnagyobb sós vizű tava. 3779 méterrel fekszik a tengerszint felett. A béka a nevét egyébként sajátos bőréről kapta, amely ide-oda gyűrődik, szerencsétlenségére egy herezacskóra emlékeztetve.

A béka akár húsz centiméter hosszúra is megnőhet, és rendkívül veszélyeztetett. A fő problémát, bármilyen furcsán is hangzik, az emberi fogyasztás okozza, de nem tesz jót neki az ebihalaival táplálkozó invazív pisztrángfaj elterjedése, valamint a természetes élőhelyének elpusztítása sem.

Nagyon nehéz megállapítani, hogy mennyi példány lehet életben, de abban biztosak a kutatók, hogy a számuk 80 százalékot csökkent 1994 és 2004 között, ami brutális arány. A Titicaca-tó bolíviai oldalán valószínűleg a populáció 90 százaléka eltűnt már.

Most bolíviai, ecuadori, perui és amerikai kutatók fogtak össze azért, hogy megmentsék az állatot a biztos pusztulástól. A fő cél az, hogy először megfigyeljék a békák természetes vizes környezetét, majd felmérjék, mennyi maradt a tóban a fajból. Az így gyűjtött adatok segítenek majd priorizálni, hogy hol kell jobban odafigyelni a természetvédelemre annak érdekében, hogy a békafaj megmenthető legyen.

A béka azért is fontos tagja a Titicaca-tó ökoszisztémájának, mert úgynevezett indikátorfaj, ami azt jelenti, hogy a kutatóknak pontos képet ad arról, mennyire egészséges és fenntartható a tó élővilágának helyzete. A probléma azonban az, hogy nincs elég kutatás a területen, és ami van is, az év különböző részein, ráadásul más-más módszerekkel készül.

Egyelőre továbbra sem biztos, hogy mennyi béka él még mindig a tóban, utoljára 2006-ban volt a középpontban a faj, amikor hirtelen megmagyarázhatatlan okokból tízezer példány elhullott. Később kiderült, hogy valószínűleg szennyvíz kerülhetett a tóba, ami felkavarta a nagyon kényes ökoszisztéma-egyensúlyt.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.