Rezsi

Egy régi otthon is lehet hatékonyabb – így alakítsd át a lakást energiatakarékosabbá

Stuth-Nagy Niki | 2020.11.07. 05:00

Mindenki tudja, hogy az újépítésű lakások sokkal barátságosabbak, ami a rezsit illeti, de hogyan tudjuk a régi lakásokat, házakat is energiahatékonyabbá tenni?

Cseréld le a világítást!

Ha régi házban laksz, elég nagy az esélye, hogy a villanykörtéid sem a legmodernebbek. Cseréld le őket LED-világításra, ami nemcsak olcsóbb, de tovább is bírja, és sokkal energiahatékonyabb, mint a hagyományos izzók. Egy ilyen LED-izzó akár 25 ezer órán keresztül is képes lehet világítani. Ha amiatt aggódsz, hogy esetleg nem illik az izzó a lakás stílusához, meg kell nyugtatnunk: ma már bármilyen formában és stílusban vehetsz LED-izzót, így a régiesebb berendezéshez is találhatsz megfelelőt.

Újítsd fel a fűtési rendszert!

Persze, könnyű ezt mondani, egy pesti bérházban például nagyon nehéz bármilyen változást elérni, ha az ember nem a költséges konvektoros gázfűtést szeretné a mindennapokban fizetni. De ha szerencséd van, és a házban lehet váltani, esetleg különálló ház a tiéd, amiben azt csinálsz a fűtőrendszerrel, amit csak akarsz, akkor érdemes modernizálni, ugyanis rengeteg pénzt elvihet feleslegesen. Nézz utána annak, hogy mi lenne számodra a leginkább költséghatékony, és kezdj el abban gondolkodni – lehet, hogy nagyobb összeget kell majd ráfordítanod, de garantáltan hamar megtérül az ára.

Szigeteld a tetőt!

Egy ház hőmennyiségének legalább negyede általában a tetőn keresztül szökik meg, ezért érdemes ezt is újraszigetelni, ha régi házról vagy lakásról beszélünk. A leggyakrabban használt anyag erre az ásványgyapot, ami ár-érték arányban nagyon jó, és bár nem egyszerű alkalmazni, megéri beruházni rá. Vannak kevésbé problémás anyagok is, de ha a hatékonyságot nézzük, az ásványgyapotnál nincs jobb megoldás.

Nézd át az ablakokat!

A régi házak általában nagyon rossz minőségű ablakokkal érkeznek, itt is rengeteg energia szökhet ki a házból. Figyeld meg, hogy milyen az ablakok szigetelése, és ha az megfelelő, azt is figyeld meg, hogy az ablaküveg mennyire vastag, ez is számít ugyanis a téli hidegben. Ha a régi fajta, vékony ablaküveggel kirakott nyílászáróról van szó, akkor lehet, hogy érdemes beruházni rá, és kicseréltetni modernebb, dupla üveges, jól szigetelő változatra.

Tömd be a kéményt!

Egy lakás hőveszteségének nagyjából négy százalékáért lehet felelős a kémény. Persze nem azt mondjuk, hogy soha többet ne használd, de ha esetleg kandallód van, és ősszel és tavasszal egyáltalán nem használod, ideiglenesen érdemes lehet eltömíteni a kéményt (persze szakszerűen), majd használatnál ismét kitisztítani. Így rengeteg felesleges hőveszteséget spórolhat meg magának az ember.

Használj hőtükröt a radiátorok mögött!

Kevésbé ismert módszer a hő megtartására, de az egyszerű hőtükör nagyon sokat tud segíteni fűtési szezonban a lakás energiafelhasználásán. Kutatások kimutatták, hogy a fűtésszámlán akár hét százalékot is lehet spórolni a használatukkal. Ráadásul nagyon olcsó megoldásról van szó, nem kell nagyon sok pénzt befektetni, és a lakás esztétikáját sem rontja, ha a radiátor mögé eldugva ilyen fóliát szerelünk.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#energiahatékonyság   #rezsi  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.