Innováció

Felpattant az olajár a vakcina hírére

NRGreport | 2020.11.10. 23:18

Három százalékot dobtak az oltóanyag-remények mind a Brent, mind a WTI árfolyamán, miután az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyártó bejelentette, hogy a COVID-19 kísérleti kezeléseik több mint 90 százalékban hatékonynak bizonyultak. Pedig a vírus visszaszorításával járó újabb lezárások egyelőre visszafogják az üzemanyagkeresletet világszerte. 

Európában és az Egyesült Államokban is még mindig egyre nő a koronavírus-esetek száma, az egyre intenzívebb üzleti bezárások és a home office trendek erőteljesen befolyásolják az országok vezetési szokásait, ez pedig tovább csökkenti az üzemanyag iránti keresletet.

Ám a most bejelentett 90 százalékos hatékonyság komoly eredménynek számít és nagy reményeket kelthet a járvány visszaszorításában.

"Ez azt jelenti, hogy a következő év egy bizonyos pontján az emberek akár elmehetnek nyaralni, ami pedig azt jelenti, hogy nagyobb lesz a kereslet kerozin iránt" – foglalta össze a jövőt illető várakozásokat Robert Yawger, a japán Mizuho pénzügyi intézet energetikai jövőkép divíziójának vezetője.

Az Egyesült Államok Országos Allergiai és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója, Anthony Fauci arról számolt be, hogy a vakcina első adagjai decemberben már elérhetőek lesznek a legnagyobb prioritást kapó betegek számára, míg a tömeges bevezetése valószínűleg hónapok múlva várható.

Az olajár emelkedését támogatta Szaúd-Arábia energiaügyi miniszterének megjegyzései is, amely szerint az OPEC + módosíthatja kínálati paktumukat, ha a kereslet visszaesik, mielőtt az oltóanyag rendelkezésre állna.

A Brent nyers határidős ügylete hordónként 1,21 dollárral, 2,9% -kal 43,61 dolláron állt. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyers határidős ügylet 1,07 dollárral, 2,7% -kal 41,36 dollárra nőtt.

Fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.