Innováció

Hidrogén szállításához alakít át gázvezetéket az E.ON Németországban

NRGreport | 2020.11.13. 11:30

Az E.ON „H2HoWi” névre keresztelt kutatási és fejlesztési projektje részeként elsőként a németországi Holzwickede gázvezeték egy szakaszát alakítja át, és vizsgálja ezáltal a hidrogén szállításának, tárolásának lehetőségeit.

A klímacélok elérése és a karbonkibocsátás csökkentése érdekében a hidrogén nagy szerepet kaphat, mint klímasemleges energiahordozó, hangsúlyozta az E.ON közleményében. H2HoWi projektet tudományos megfigyelések szintén követik majd, hogy megállapíthassák többek  között azt, miként hat a hidrogén a gázcsövek anyagára, továbbá az E.ON leányvállalata, a Westnetz választ kaphat arra is, a jelenlegi gázinfrastruktúra alkalmas-e tisztán hidrogén szállítására.

Thomas König, az E.ON SE igazgatóságának tagja (aki az E.ON Hungária Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke is) a projekt kapcsán elmondta, hogy amennyiben a zöld elektromos áram hidrogénné alakítva tárolható a gázvezetékekben, úgy azok jelentős tárolókapacitást képviselhetnek a jövőben. A gázhálózat infrastruktúrájának fejlesztésével az energiaátmenet megvalósításához is nagyban hozzájárulhat így a vállalat.

További 11 gázinfrastruktúrát üzemeltető cég, többek között a cseh NET4GAS vagy Németország legnagyobb gázvezeték üzemeltetője, az Open Grid Europe (OGE) is hidrogén szállítására alkalmas vezetékhálózat kiépítésébe vágott bele nemrég. Némileg árnyalja viszont a várakozásokat az, hogy például a most érvényben lévő német szabályozások egyelőre nem teszik lehetővé, hogy csak hidrogént szállítsanak a gázhálózaton keresztül, mivel annak koncentrációja nem haladhatja meg a 10%-ot. 2020 nyarán az EU már bemutatta hidrogénstratégiáját, amivel támogatnák a klímasemlegességi célok megvalósítását, ráadásul az EU a zöld technológiák piacán világvezetővé kíván előlépni, és ehhez az utat a tiszta hidrogén értékláncok kialakításában is látja.

Nem mellesleg a földgázszektor kritikus szerepére az iparági szereplők egyre aktívabban igyekeznek felhívni a közvélemény és a döntéshozók figyelmét: 2020 októberében 58 európai vállalatvezető és gázipari szervezet – köztük az FGSZ és a MOL – a GasNaturally kezdeményezés ernyője alatt levélben fordult az EU vezetői és intézményei felé. Állásfoglalásukban a szektor vezetői olyan keretrendszer kialakítását sürgetik, mely segíti a klímasemlegesség 2050-ig történő eléréséhez szükséges dekarbonizációs technológiák alkalmazását, beleértve a megújuló és egyéb alacsony kibocsátású gázok mellett a földgázhoz kapcsolódó technológiákat, illetve a széndioxid újrahasznosításának és hosszú távú tárolásának technológiáit is.

Ami pedig a hazai helyzetet illeti, Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára egy korábbi M1-nek adott interjújában beszélt arról, hogy Magyarországon is folynak kísérletek azzal kapcsolatban, hogyan lehetne "zöldíteni" a gázt, illetve hogy miként lehetséges a felesleges villamos energia gázzá alakítása és tárolása a meglévő infrastruktúrára építkezve.

 

Címlapkép forrása: FGSZ

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.