Vállalatok

Megháromszorozta nettó eredményét az ALTEO

NRGreport | 2020.11.16. 14:00

A járványhelyzet sem képes megtorpantani az ALTEO Csoport fő profittermelő tevékenységeinek dinamikáját – olvasható ki az energiaszolgáltató közleményéből, amiben a harmadik negyedéves eredményekről számolnak be. A konszolidált árbevétel 30, az EBITDA 58 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, miközben a nettó eredmény megháromszorozódott.

Az első és második sikeresen lezárt negyedév után a vállalat a harmadikban is kimagaslóan jó számokat produkált annak dacára, hogy az új koronavírus megjelenését követő gazdasági visszaesés világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. Az IFRS szabályok alapján készített, nem auditált, konszolidált kimutatások szerint az ALTEO csoportszintű nettó eredménye 363-ról 1182 millió forintra emelkedett, miközben a konszolidált árbevétel 30, az EBITDA pedig 58 százalékkal nőtt év per év alapon.

„A csoporszintű árbevétel 5,474 milliárd forintos bővülésében elsősorban a hő- és villamosenergia-termelés és az ezt menedzselő szabályozási központunk többletbevétele játszott szerepet, valamint a tavaly megvalósult beruházások és felvásárlások eredményeképpen jelentkező plusz árbevétel” – mondta Bodnár Zoltán, a cégcsoport gazdasági vezérigazgató-helyettese, kiemelve a 2019-ben átadott, 14 MW teljesítményű naperőműveket, valamint az ugyanabban az évben felvásárolt, 25 MW-os bőnyi szélerőműparkot. Az idénre már „termőre fordult” beruházások mellett még a válság hatásainak leginkább kitett villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens bevételei is 21 százalékkal gyarapodtak.

„Az előző két negyedévhez hasonlóan a mostaniban is beigazolódott, hogy az ALTEO Csoport legjövedelmezőbb üzleti tevékenységein nem hagy nyomot a pandémia miatti gazdasági visszaesés” – tette hozzá ifj. Chikán Attila vezérigazgató, aki leszögezte azt is: nem csupán a terveik teljesítésére és a folyamatos üzletmenet biztosítására voltak képesek, hanem a 2020-2024-időszakra szóló beruházási programjuk megvalósítását is az eredeti ütemezés szerint folytatták. Ennek keretében együttesen 9 MW addicionális gázmotorkapacitás kezdte meg működését az ALTEO tiszaújvárosi és győri telephelyein, ezeket egy újabb, hasonló kapacitású beruházás követi, hogy ezek révén a társaság az ország egyik legnagyobb szabályozási központjává váljon.

A tavaly közzétett stratégia mentén már a negyedév zárását követően gyarapította tovább megújuló erőművi és egyben legjobban válságtűrő eszközportfólióját az ALTEO: október 15-én lett 100 százalékban tulajdonosa egy 15 MW-os bábolnai szélerőműparknak. Szintén a zárás után és jelentős intézményi befektetői túlkereslet mellett zajlott az október 6-ai kötvénykibocsátás: az MNB Növekedési Kötvényprogramjában már tavaly is aktív vállalatnak ezúttal 3,8 milliárd forint névértékben jegyezték le a kötvényeit a jegybanki kezdeményezés keretein belül, rendkívül kedvező futamidővel és hozamfeltételekkel.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.