Fenntarthatóság

Ingyenesen buszozhatsz novemberben Nyíregyházán, ha elektromosra szállsz

NRGreport | 2020.11.17. 05:00

Harmadik állomásához érkezett a Zöld Busz Program: novemberben a nyíregyháziak próbálhatják ki, milyen elektromos buszon utazni. A mostantól forgalomba álló tiszta és csendes járművet egy hónapon át ingyenesen használhatják a szabolcsi megyeszékhelyen közlekedők – számolt be az MTI az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárának tájékoztatása alapján.

Debrecen volt az első állomása a klíma- és természetvédelmi akcióterv részét képező Zöld Busz Programnak, aminek részeként most egy hónapon keresztül a szabolcsi megyeszékhelyen közlekedők utazhatnak elektromos buszokon. Kaderják Péter közölte, hogy a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a 25 ezer feletti lélekszámú településeken nulla vagy alacsony károsanyag-kibocsátású buszok szállítsák az utasokat.

A közlekedészöldítés elengedhetetlen eleme annak, hogy Magyarország teljesítse a 2050-ig vállalt klímasemlegességi célt – áll a közleményben. A Zöld Busz Programot előkészítő demonstrációs mintaprojektben nyolc vidéki nagyvárosban, köztük Nyíregyházán történik meg az elektromos buszok próbaüzemeltetése. A tesztjáratok egy hónapon át teljesítenek szolgálatot, így gyűjthetők gyakorlati tapasztalatok a jármű- és infrastruktúrahasználat terén, az utasok igényeiről – tették hozzá.

"Eddig Debrecenben és Békéscsabán bizonyítottak sikeresen különböző típusú elektromos buszok, teljesítve mind a közlekedők, mind a közösségi szolgáltatók elvárásait. Nyíregyházán a CS-PROCESS Mérnöki Kft. által biztosított Ebusco 2.2 elektromos autóbusz kap lehetőséget a bemutatkozásra" – írta az államtitkár.

Kaderják Péter kiemelte, hogy a további buszbeszerzések ösztönzésére november második felében válik elérhetővé a Zöld Busz Program 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázata az önkormányzatok és a közszolgáltatók számára.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.