Fenntarthatóság

Kicsit büdös, viszont jó megoldás lehet: ammóniát tankolnak a hajókba

NRGreport | 2020.11.17. 20:24

Míg a legtöbb figyelem az autók, vonatok és repülőgépek szén-dioxid-kibocsátását kíséri, addig az igazi problémát a hajózás jelenti: a forgalmazott áruk csaknem 90% -át ugyanis vízzel szállítják világszerte. A hatalmas üzemanyag-igényű hajók komoly CO2-terhelést jelentenek a környezetre, melynek kezelésére egyre többen az ammóniát tesztelik lehetséges megoldásként.

2008-ban a Nemzetközi Tengerhajózási Szervezet (IMO) azt tűzte ki célul, hogy 2050-ig lefelezi széndioxid-kibocsátását. Ennek megvalósításához ammóniát kíván felhasználni a fosszilis tüzelőanyagok alternatívájaként. Az ammónia valóban remek alternatívát jelent, mivel az nem tartalmaz szenet; a csípős szagú gáz vígan éghet a motorban és képes azt szén-dioxid kibocsátása nélkül működtetni. Mivel az ammónia tiszta energiát biztosít, több vállalat is alternatív üzemanyagként tesztelés alá veti.

A német Man Energy Solutions már be is jelentette, hogy ammóniára állított motort telepít egy hajójára. A vállalat szerint az első modell kvázi kettős lesz, lehetővé téve a hajó számára, hogy az ammónia opció mellett hagyományos üzemanyaggal is közlekedhessen. Eközben a norvég székhelyű Eidesvik is ammóniával üzemelő hajókba kíván beruházni, és 2023-ig a vállalat ammóniával működő cellákat telepít minden hajójára. Az elemekhez hasonlóan ezek a cellák is energiát termelnek a hajó motorjának meghajtására.

Bár az ammónia kevésbé energia-gazdag hordozó, mint a többi tengeri hajózásra használt üzemanyag, azonban energiasűrűbbnek bizonyul, mint a hidrogén. A másik nulla kibocsátású gázt, a hidrogént is használták már személygépkocsik, vonatok és repülőgépek meghajtására, viszont bár a hidrogén előállítása még olcsóbb is, mint az ammóniáé, ám a -253 Celsius fokos tárolási hőmérséklet miatt a hidrogén kezelése jóval nehezebb.

"Az ammónia az arany középút" – mondta Dr. Tristan Smith, a University College London professzora. "Nem túl drága tárolni és nem túl drága előállítani."

Ha a hajózási ipar az ammóniát használja üzemanyagforrásként, akkor a „tisztaságának” megőrzésére még oda kell figyelni. Az ammónia ugyanis nitrogén-oxidokat termel, amelyek mérgezőek lehetnek. Szerencsére létezik olyan technológia, amely meg tudja tisztítani az oxidokat, mielőtt azok felszabadulnának.

Fotók: pixabay (címlap), Man Energy Solutions (illusztráció)

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.