Fenntarthatóság

Ha természetközeli környezetben él az ember, még a dohányzást is könnyebben feladja

Stuth-Nagy Niki | 2020.11.19. 11:00

Egy friss kutatás kiderítette, hogy azok, akik közel élnek a természethez, könnyebben szoknak le a dohányzásról, mint azok, akik a betondzsungel közepén laknak.

Rengeteg kutatás bizonyítja, mennyire egészséges természetközeli környezetben élni: többek között hosszabb életet, jobb közérzetet és jobb hangulatot remélhetünk tőle. Az Exeteri Egyetem kutatása szerint még abban is segíthet, hogy hamarabb szokjunk le a dohányzásról.

A brit szakértők azt találták, hogy az ember lakókörnyezetében található zöldterület (legyen az akár füves vagy fás) méretének növekedésével egyenesen arányos az, hogy valaki mennyire könnyedén szokik le a cigarettáról. Az új eredmények párhuzamba vonhatók a korábbi kutatások eredményeivel, miszerint az ilyen zöldterületek összességében csökkentik a sóvárgást az egészségre káros dolgok iránt.

A sóvárgás általában arra irányul, hogy rövid időtartam alatt, nagyjából azonnal javítsunk a hangulatunkon – ezen segíthet egy cigaretta, az alkohol, vagy akár egy-két kocka csokoládé is. A zöldterület azért válthatja ki ezeket, mert hasonlóan hat a hangulatunkra: azonnal jobb kedvünk lesz akkor, ha ilyen környezetben vagyunk. A szakértők feltételezik ezt az összefüggést, de még további kutatásokra lesz szükségük, hogy valóban biztosra is mondhassák.

A Social Science & Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók egy éves egészségügyi felmérés adatait használták fel a kísérlethez, amiben az egészséghez, az életmódhoz és a betegségekhez találtak információkat. A kutatók a 2012-es adatokat vizsgálták, mert ebben az évben adták hozzá zöldterületre vonatkozó adatokat is.

A 8059 felnőtt alany mindössze egyötöde mondta azt, hogy dohányzik, 45 százalékuk rendszeresen, 58 százalékuk pedig leszokott a dohányzásról. A szakértők megállapították, hogy a zöldterületek környékén sokkal kevesebb a dohányos, mint ott, ahol nincs a közelben ilyesmi. Azok az emberek, akik zöldterületek környékén éltek, 20 százalékkal kevesebb eséllyel voltak a kérdőív kitöltése időszakában dohányosok. Akik korábban cigarettáztak rendszeresen, és zöld terület közelében éltek, 12 százalékkal nagyobb sikerrel szoktak le.

Az eredmények nem függtek a szocioökonómiai státusztól, az etnikumtól és az életkortól sem. Korábban a kutatók azt feltételezték, hogy a zöld területek környékén gazdagabb emberek élnek, és itt is találnak majd összefüggést, de valójában semmi ilyesmit nem fedeztek fel.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.