Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Magyarország állhat talpra a leggyorsabban a V4-ek közül?

NRGreport | 2020.11.23. 05:00

A Cambridge Econometrics (CE) kutatócég budapesti irodájának friss tanulmánya szerint fenntartható, zöld megújulási programokkal megsokszorozhatják a gazdaság újraindítása érdekében tett lépések hatását a visegrádi négyek. A cég szerint közülük is Magyarország lehet a régió nyertese, a növekedés eredményeként idehaza összesen a GDP 4 százalékát kitevő többlet keletkezhetne 2030-ig.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tanulmány összefoglalója szerint zöld újjáépítési programok bevezetésével mindegyik visegrádi országban (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) nagyobb mértékű gazdasági növekedés várható, mint azok nélkül. A régión belül Magyarország tudna leginkább növekedni, amíg hazánk esetében 4%-os többlettel kalkuláltak, ugyanez a szám Csehország esetében 1,5, Lengyelországban 1,3 és Szlovákiában 0,5 százalék lehet a modellszámítások szerint. A többletnek köszönhetően a V4 országok évekkel hamarabb érhetik el a járvány előtti időszak teljesítményét, Magyarország esetében például már 2025-ben – a jelenlegi állapotok alapján várható 2030 helyett.

A pandémia miatt mindenütt nő a munkanélküliség, és a V4 országokban a foglalkoztatottak száma csak 2030 körül állna vissza a járvány előtti szintre. A CE modellje szerint viszont a zöld intézkedések hatására ez minden vizsgált országban hamarabb elérhető lenne. A visszatérés Lengyelországban és Szlovákiában már 2022-re megtörténne, Csehországban 2023-ra, Magyarországon pedig 2025-re lesz ismét annyi foglalkoztatott, mint a koronavírus-válság előtt.

Az eredmények eléréséhez és a visegrádi gazdaságok hosszú távon is fenntartható fellendítésére egy matematikai modellen alapuló zöld forgatókönyvben négyféle intézkedést javasolnak. Elsőként tőketámogatást a megújuló technológiák számára – amiknek erre a régióra jellemző nehézkes indulásáról egy korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk. Ehhez kapcsolódik a nemzeti villamosenergia-hálózatok megújítása és alkalmassá tétele a megújuló technológiák egyre nagyobb mértékű alkalmazására.

Javasolják továbbá azt is, hogy csak új elektromos járművek vásárlására lehessen kedvezményt adni, hogy emelkedjen a részarányuk a közlekedési mixben. Így kibocsátás-csökkentés érhető el, az új járművek gyártása pedig a gazdaságot erősíti.

Az épületállomány utólagos energetikai korszerűsítésének állami támogatásával pedig jelentősen csökkenthető az épületek energiafelhasználása. A környezeti hatások mellett a felújítások új építőipari igényt támasztanak, elsősorban az alacsony képzettséget igénylő tevékenységekben, ahol a válság a legtöbb munkahelyet szünteti meg – írták.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.