Fenntarthatóság

A nap és a szél lesz a sztori öt éven belül

NRGreport | 2020.11.24. 18:02

A nap- és a szélenergia lesz 2025-re a világ legnagyobb villamosenergia-termelője, megelőzve ezzel a szenet, áll a Nemzetközi Energiaügynökség jelentésében, amely a megújuló energiával kapcsolatos beruházások jelentős növekedését prognosztizálja.

Ahogy a világ legnagyobb országai is egyre inkább elmozdulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentési programok felé, úgy a szél- és napenergia is várhatóan vezető szerepet tölt majd be a megújuló energiaforrások növekedésében, ráadásul a beruházások is özönlenek és a termelési költségek továbbra is olcsók. Az IEA szerint azokban az országokban, ahol „jó források és olcsó finanszírozás áll rendelkezésre", a szél- és naperőművek kihívás elé állítják a meglévő fosszilis tüzelőanyag-üzemeket.

A megújuló energiaforrások eddig ellenállóak voltak a Covid-19 járvány idején is, állítja a jelentés: „az üzemek építése és a gyártási tevékenység 2020 második felére már visszaállt, és a tervezés alatt, illetve folyamatban lévő projektek pedig várhatóan rekord bővülést hoznak a megújulók számára 2021-ben".

Az előrejelzések szerint India lép a legnagyobbat előre: 2021-ben megduplázza eddigi „hozzájárulását” a megújulókhoz, míg a szél és a napenergia várhatóan 30 százalékot fog ugrani az Egyesült Államokban és Kínában egyaránt.

Az alacsony termelési költségek miatti vonzó beruházások mellett, elsősorban az Európai Uniós nettó zérő szén-dioxid-kibocsátásra irányuló szabályzások jelentik a növekedés másik hajtóerejét.

Az előrejelzések szerint az olaj- és gázipari vállalatok is jelentősen növelik a megújuló energiákba történő beruházásokat. Az IEA arra számít, hogy a nagyvállalatok 2025-re mintegy tízszeresére növelik az új, megújuló kapacitásokba történő beruházásokat.

A jelentés szerint az amerikai politikának is hatalmas szerepe lesz a megújuló energia jövőjében. Az Amerikai Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke szerint ugyanis az éghajlatváltozás elleni küzdelem abszolút kormányzati prioritás lesz, amely magában foglalja az ország üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentését és a párizsi klímamegállapodáshoz való csatlakozást.

Háttér:

Az IEA-t 1974-ben hozták létre, az 1973-as olajválság következményeként. Tagsága 30 országból áll, köztük az Egyesült Államokból és Nyugat-Európa nagy részéből, továbbá India és Kína is társult tagnak számítanak. Az IEA központja Párizsban található.

 

Fotó: pixabay

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.