Vállalatok

Megvan, mi épül az Ajtósi Dürer sor mögött

NRGreport | 2020.11.25. 05:00

2024-re készülhet el a Dürer Park-projekt, aminek keretein belül összesen két iroda- és három lakóépület épülhet az Ajtósi Dürer sor mögötti 3,7 hektáros területen. A mostanra erősen leromlott állapotú épületek helyén nemcsak egy ingatlanfejlesztés valósul meg, a tervek szerint új érték jön létre: a zöld környezetbe illeszkedő újgenerációs lakó- és irodaépületek kereskedelmi funkciókkal is kiegészülnek, emellett a belső park is megújul – számolt be a projekt részleteiről az Octogon.

A területet 2018-ban vásárolta meg a Dürer Befektetési Kft., amely a beépítési koncepció kidolgozásába az ingatlanfejlesztő Property Market mellett a nemzetközileg is jegyzett, milánói és New York-i székhelyű Lissoni Casal Ribeiro építészirodát vonta be. Piero Lissoni neve garancia a minőségre, munkája belsőépítészként és designerként is kiemelkedő.

A bontás már elkezdődött az Ajtósi Dürer sor – Zichy Géza utca – Abonyi utca – Szt. István Gimnázium által határolt területen, ahol eddig számos erősen leromlott állapotú épület állt.  A terület tulajdonosa egy igazi európai, városi park menti hangulatot kíván teremteni a XIV. kerületben, melynek fejlesztéséhez a legjobb szakmai csapatot és szakértőket vonták be. Szilágyi István MRICS ügyvezető szerint mindig kihívás egy eleve értékes és hagyományokkal bíró környezetben létrehozni egy új fejlesztést, úgy, hogy az még vonzóbbá tegye a helyszínt – most pont erre vállalkoznak. Hangsúlyozza, hogy már a kezdeti fázistól a legmodernebb fenntarthatósági szempontokkal számoltak, a projektben résztvevők elkötelezettek a kialakult zöldterület megóvásában, megújításában. A fejlesztés során az eredeti építészeti értékek megőrzése mellett újítják fel a védett, az egykori Szent Szív zárdaépületet, amely az elmúlt évtizedekben jelentős állagromláson, és az épület értékeihez méltatlan átépítésen ment keresztül.

Dr. Schrancz Mihály, az ingatlanfejlesztő cég ügyvezető igazgatója hozzátette: mivel a beruházás közvetlen környezete a főváros egyik legszebb része, így örömmel fogadták el a felkérést, hogy városfejlesztési tapasztalatukat bevetve most a XIV. kerületben is létrehozhatnak valami igazán nívósat, jelentőset. Szerinte a tanulmányterv is egyértelműen tükrözi a nemzetközi mércével is nívós, innovatív, városképbe illeszkedő, és azt formáló szemléletet. A tervek szerint a teljes projekt 2024-re készülhet el. Bár az építési engedélyekre még várni kell, annyit már most lehet tudni, hogy a tanulmányterv alapján igazán kortárs, landmark épületek jönnek majd létre. 

Az első irodaház vezető építész tervezője az Avant-Garde Építész Stúdió. A stúdió vezetője, az Ybl Miklós- és Pro Architectura-díjas Kertész András Tibor DLA, két tervező építész kollégájával, Pék Elemérrel és Tóth Tamással a magas építészeti minőség mellett fontosnak tartják, hogy olyan házak jöjjenek létre, melyek jól illeszkednek a környezetbe és kellőképpen reflektálnak a meglévő épületekre, tartós értéket közvetítenek. 

A beruházók folyamatosan egyeztetek a Dürer Kert vezetőivel, hogy a zárdaépületben jelenleg még üzemelő népszerű szórakozóhely, ami a fővárosban kiemelkedő kulturális és művészeti értéket képvisel, új otthonra találjon.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.