NRGreport
Menü

A CHP Energia megvette a Budapesti Erőműt

A magyar-francia CHP Energia megvásárolta a három erőművet üzemeltető Budapesti Erőműt, amely a FŐTÁV Zrt. legnagyobb távhő-beszállítója.

A magyar-francia CHP Energia Zrt. megvásárolta a Budapesti Erőmű Zrt.-t a cseh EP Energy csoport tulajdonában álló EPH-tól 2020. december 1-én. 2018-ban Vinkovits András elnök-vezérigazgató még hosszú távú tervekről és milliárdos beruházásokat beszélt.

Az erőmű számos tulajdonosváltáson átesett az elmúlt három évtizedben: 1997-ig a magyar állam tulajdonában állt, majd a privatizációs eljárás során a finn-japán FORTUM-TOMEN konzorcium vette meg. 2001-ben a francia EDF-hez került, és 2015-ben adták el a cseh EP Energy Csoportnak. A több mint 100 éves múltra visszatekintő Budapesti Erőmű a főváros legjelentősebb energiatermelője.

A Budapesti Erőmű három telephelyen üzemeltet erőművet: Kispesten, Kelenföldön és Újpesten. A legrégebbi erőműegység a nemrégiben leállított Révész utcai Fűtőmű 1906-ban épült, az Újpesti Erőmű 1910-ben, míg a Kelenföldi Erőmű 1914-ben kezdte meg működését. Az erőművek mindegyike hosszú évtizedeken keresztül széntüzeléssel működött, amelyet az 1960-as években felváltott a fűtőolaj, végül a földgáz. Jelenleg ez a vállalat termeli meg a főváros távhőigényének 60 százalékát: mintegy 144 000 távfűtött lakás közel fél millió fogyasztója és több sok száz közület számára biztosítják a távhőt. 

A Budapesti Erőmű Zrt. 2019-ben 60,2 milliárd forintos árbevételt ért.

Fotó: Budapesti Erőmű (címlap: Újpesti Erőmű, illusztráció: Kispesti Erőmű)