Címlap

Még a ruhaszöszök is károsíthatják a tengereket

Stuth-Nagy Niki | 2020.12.05. 05:00

Nincs jobb, mint felkapni egy frissen mosott, illatos ruhadarabot – egy friss tanulmány szerint azonban a tengeri fajok fizetnek azért, hogy mi ennyire szeretjük mosni a ruháinkat.

A Plymouth-i Egyetem kutatásából egyértelműen kiderül: a mosás során felszabaduló szövetdarabok, vagyis leginkább szöszök komolyan károsíthatják a mediterrán kagylók DNS-ét, kopoltyúját és máját – írja a Study Finds.

Ezek a kagylók nagyon sok területen megtalálhatók Európától kezdve az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékén át Ázsiáig, kifejezetten elterjedt fajról beszélünk. A kutatásban olyan szöszöket vizsgáltak, amelyek világszerte megtalálhatók a szennyvízben és az óceáni környezetben egyaránt.

A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy amikor a kagylókat változó mennyiségű, mosás után megmaradt szösszel „kezelik”, az súlyos hatással van rájuk: minél több ilyen anyagnak tették ki őket, annál többször mutattak kopoltyúdeformálódást, szövetsérülést, és komoly duzzanatokat. A kagylók májában a lerakódott szöszdarabok megakadályozták, hogy az élőlények megfelelően emésszenek, valamint azt a tulajdonságukat is gyengítették, hogy képesek legyenek kiszűrni a számukra értékes táplálékot a vízből. A szöszök a vörösvérsejtekben több DNS-törést váltottak ki, mint amennyi egyébként történt volna.

Szakértők nem teljesen biztosak benne, hogy ezek a szöszök miért ilyen károsak a tengeri környezetre, de valószínűleg arról lehet szó, hogy maga az anyag és a vele együtt érkező, mosásból megmaradt kemikáliák kombinációja lehet a ludas. Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a szöszökkel együtt ilyenkor zin, vas és bróm is bekerül a vízi környezetbe.

Az egyetem sajtóközleménye szerint különösen érdekes, hogy nem az egyébként is súlyos problémát okozó szintetikus szövet magában a probléma, hanem az ezzel együtt megérkező kemikáliák is, ami így megduplázza a veszélyt.

A Chemosphere tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arra is rámutat, hogy a jelenség komoly következményekkel járhat az egész tengeri ökoszisztémára, és így közvetve ránk is – annak ellenére egyébként, hogy az egyetem korábbi kutatása kimutatta, hogy a ruhák viselése több mikroműanyagot enged a környezetbe, mint a ruhamosás maga. Úgy tűnik, valójában semmivel nem tudunk jót tenni: mosni és viselni is környezetszennyező a ruháinkat.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#környezetszennyezés   #ruhák  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.