Trading

Vezércsere a Glencore élén

NRGreport | 2020.12.05. 21:52

Közel 20 év után távozik Ivan Glasenberg, a világ egyik legnagyobb commodity trading vállalatának vezérigazgatója. A 45 éves, szintén dél-afrikai Gary Nagle az új vezérigazgató.

Ivan Glasenberg 1984-ben csatlakozott a világ egyik legnagyobb commodity trading vállalatához és 2002 óta volt vezérigazgató. Távozása egyben a vállalat új, fiatalabb vezetés felé történő elmozdulását jelenti, amelyben minden bizonnyal szerepet játszik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében egyre növekvő befektetői nyomás is.

A befektetők számíthattak a váltásra, hiszen a vezetőség több vezető tagja is nyugdíjba vonult az elmúlt években.

Az új vezérigazgató, a 45 éves Gary Nagle számos vezető pozíciót töltött be szén- és vasötvözet területen Kolumbiában, Dél-Afrikában és Ausztráliában. Nagle jelenleg még Ausztráliában él, és 2021 eléjén költözik Svájcba, hogy az elkövetkező hónapokban lemenedzseléjék együtt az átadás-átvétel folyamatát. A két vezető kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza: 21 évvel ezelőtt együtt kezdtek a vállalat szén divízójában és mindketten a Johannesburg-i Witwatersrand Egyetemen tanultak. 

A Glencore beszámolt a 2050-ös nettó zéró kibocsátási tervéről is: 2035-re 40 százalékkal csökkenti közvetlen és közvetett szén-dioxid-kibocsátását a tavalyi szinthez képest, összhangban az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodással. A csoport elmondta, hogy olyan fémekbe kívánnak befektetni, amelyek az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású világba való áttéréshez fontosak lesznek, ilyen például a kobalt, a nikkel és a réz. 

A Glencore központja a svájci Zug kantonban található. Korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy a legtöbb commodity trading vállalat, mint pl. a gázkereskedő MET hasonlóképp döntött a székhelyről, melynek oka szakértők szerint nem feltétlenül az adókedvezményekben keresendő, hanem abban, hogy itt sokkal inkább stabil szabályozási és széleskörű – kifejezetten erre a szektorra szabott – banki szolgáltatásokkal teli ideális környezetben végezhetik tevékenységüket a cégek.

A Glencore széneszközei a bevétel 5 százalékát, míg az EBITDA 10 százalékát teszik ki. 

Fotó: Glencore (címlap: Ivan Glasenberg, illusztráció: Gary Nagle)

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.