Vállalatok

Továbbra sincs kommunikációs kapcsolat az „eltűnt” INA platformmal

NRGreport | 2020.12.08. 23:41

A horvát olajvállalat, az INA továbbra is keresi az Ivana D nevű gázkitermelő platformot az Adriai-tengeren, amelynek pontos tartózkodási helye szombat óta ismeretlen. A társaság a független balkán hírügynökségnek, az IBNA-nak elmondta, hogy nem arról van szó, hogy a platform eltűnt, hanem megszakadt a kommunikációs kapcsolat. 

„Elvesztettük a kommunikációt a platformmal, és jelenleg nem tudjuk pontosan hol van. Öt kilométerre tőle van egy másik platform, azonban a rossz időjárás miatt az Ivana D nem látható ”- mondta el az INA az IBNA-nak. A kedden kiadott közleményben elmondták, hogy az Adriai-tenger északi részén december 5-én, szombaton délután, az erős szél és a nagy hullámok következtében megszűnt a kommunikációs és navigációs rendszer működése és ezt követően nem látták többé a tengeri létesítményt. 

A jelenlegi időjárás-előrejelzés alapján a platform megközelítését a hét második felére tervezik, melyre egy speciális távirányítású tengeralattjáró lehet a megoldás.

A vállalat hangsúlyozza, hogy a vészleállító rendszert (ESD) aktiválták az Ivana D-n, és a gázvezeték nyomása is stabil maradt. Az eseménynek nincs káros hatása a környezetre, az ellátásbiztonság nincs veszélyben, és az összes többi tengeri létesítmény termelése is a tervek szerint halad. 

Az előírásoknak és a jogi kötelezettségeknek megfelelően az INA minden illetékes hatóságot időben tájékoztatott az eseményről. 

Frissítés: sérülve, de megtalálták az eltűnt platformot.

Fotó: INA

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.