Vállalatok

Geszti László: hatalmas még a tartalék a belsőégésű technológiában

NRGreport | 2020.12.10. 18:30

A magyarországi és szlovákiai Lukoil-hálózatot ellenőrző Norm Benzinkút Kft. ügyvezetője a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, hogy bár a Lukoil is telepít elektromos töltőket országszerte, ugyanakkor hisznek még a nagyon kis fogyasztású, nagyon erős és hosszú életű motorok fejlesztési potenciáljában.

A Norm Benzinkút által felügyelt LUKOIL hálózat Magyarországon 77, Szlovákiában 16 töltőállomásból áll. Geszti László ügyvezető interjújában elmondta, hogy az idei évük javuló üzleti eredményét elsősorban a 34 töltőállomásunk mellett működő DESPAR üzleteik forgalmának köszönhetik, a boltokat ugyanis a lakosság szívesen keresi fel a vírus idején is. Az M7-es autópálya melletti, tavaly MOL-tól átvett benzinkútpáron található DESPAR forgalma önmagában 30 százalékkal járul hozzá az árréshez, és jól megy a szintén tavaly vásárolt, karcagi DESPAR is.

Fotó: Normbenz

A cégcsoportnak jelenleg négy helyszínen van elektromos töltője az országban: az M3 autópálya melletti, Marché étteremmel egyszerre átadott kúton kettő, továbbá egy-egy Miskolcon és Kecskeméten. Jövőre további 4-5 új telepítést terveznek. S bár figyelemmel kísérik a fejlesztéseket, Geszti hozzátette, hogy mivel az áram továbbra sem tárolható az igények szerint, a töltés a leggyorsabb berendezéssel is időigényes. Ráadásul ahhoz, hogy egy elektromos autó megállás nélkül megtehessen 1200 kilométert, akkora akkumulátor kellene, amekkorával már rosszabb hatékonyságú lenne az autó, mint egy robbanómotorral. Az autógyárak ezért a városi közlekedésre összpontosítanak, mert egy napközben 200 kilométert megtett jármű éjszaka kényelmesen tölthető. „Amint pedig valóban általánossá válik az e-autózás, valószínűleg nem csak benzinkúton, hanem más helyszíneken is, például a parkolókban elhelyezve is szükség lesz ilyen berendezésekre. Addig is hatalmas még a tartalék a belsőégésű technológiában: nagyon kis fogyasztással nagyon erős és hosszú életű motorok fejleszthetők még” – hangsúlyozta az ügyvezető.

Fotó: Normbenz

Érdekesség, hogy a Lukoil tapasztalatai szerint az automata tankolásra nincs vevői igény, bár annak idején elsőként üzemelték be ezt a szolgáltatást a hazai piacon. „Magyarországon az emberek valami miatt szeretnek bemenni a boltba, és ott fizetni. Viszont egyre inkább maguk tankolnak, nem kérik munkatársaink segítségét, így megszűnőben van a borravaló is”- fogalmazott Geszti. Dinamikusan nő viszont az autómosók piaca, ezért a jövőben ebbe többet terveznek befektetni.

A Lukoil alapvetően saját alkalmazottakkal dolgozik a töltőállomásokon: abban hisznek, hogy alkalmazottaknak fontos érezniük, hogy a társasághoz tartoznak. Alacsonyabb is náluk a fluktuáció, és mindemellett egyre több a női kutasuk is a hálózatban, aminek nagyon örülnek.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.