Innováció

Innovatív energiatárolót telepített Zánkán az E.ON

NRGreport | 2020.12.10. 13:00

Gyorsabban és olcsóbban valósítható meg napelemes rendszerek hálózatra csatlakoztatása azzal az Európai szinten is egyedülálló energiatároló-rendszerrel, amit Zánkán alakított ki az E.ON. A tárolórendszer nemcsak hogy mobil, de még az ellenkező irányú energiaáramlás miatti kihívásokra is innovatív és költséghatékony megoldást nyújt – derül ki az E.ON Hungária Csoport közleményéből.

A következő évek egyik legnagyobb energetikai kihívására mutat példát az E.ON Hungária Csoport Zánkán kialakított energiatárolója. Az európai szinten is példaértékű beruházás révén ugyanis olcsóbban és gyorsabban kapcsolhatók majd a hálózatra a megújuló erőforrások, például a napelemes rendszerek.

Az E.ON szolgáltatási területén csak az elmúlt 4 évben több mint 17-szeresére nőtt a hálózatra csatlakoztatott naperőműparkok összteljesítménye, a jövőben pedig további jelentős növekedésre lehet számítani, a környezetbarát és takarékos napelemrendszerek ugyanis az ipari felhasználók és a háztartások körében is egyre népszerűbbek.

„A jövő energiavilágának okos villamoshálózatát építjük, annak a felelősségnek a tudatában, hogy a fenntartható jövő egyik alappillérét hozzuk létre. Fejlesztéseink célja, hogy a magyar családok és vállalkozások a megújuló erőforrások, kiemelten a napelemes rendszerek előnyeit élvezhessék a következő évtizedekben, miközben változatlanul biztosítjuk számukra az energiaellátás stabil hátterét. Ennek érdekében villamoshálózatunkat a legújabb innovációkkal szereljük fel, hozzájárulva a gazdaság fejlesztéséhez, valamint Magyarország és a saját klímacéljaink megvalósításához” – mondta Kiss Attila, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.

Szolnoki Ádám, a Manap Magyar Napelem Iparági Egyesület elnöke lapunknak korábban még úgy nyilatkozott, a 2022-re szóló naperőművekből származó 3000 megawattos összesített kormányzati terv teljesítése a rövid időtáv miatt kihívásnak tűnhet, ám az E.ON fejlesztéséhez hasonló innovatív megoldások és a napenergia jelenlegi kedvező hazai piaci környezete pozitív várakozásokat enged meg.

A Zánkán létrehozott energiatároló-rendszer segítségével a megújuló erőforrásokból származó energia a fogyasztói igényekkel rugalmasan összehangolható. A naperőművek a legtöbb energiát napközben termelik, az energiatároló segítségével viszont az így termelt energia könnyedén, akkor használható fel, amikor arra igény van. A tárolórendszer másik előnye, hogy segítségével akár jelentős megtakarítást lehet elérni a napelemek hálózatra kapcsolásakor, mivel alkalmazása kiválthat egyébként költségigényes munkafolyamatokat is. A Zánkán átadott energiatároló könnyen szállítható, telepíthető és beüzemeltethető, így a tárolóegység később áthelyezhető akár más helyszínekre is, az igényeknek megfelelően.

Az egyre terjedő megújuló energiatermeléssel a villamosenergia elosztóhálózatoknak új képességekkel is rendelkezniük kell. Amellett, hogy a hagyományos módon eljuttatják az energiát a felhasználókhoz, a megújuló energiaforrásokkal termelt energiát is fogadniuk kell a területileg szétszórt berendezésekből.

A hálózaton ilyenkor ellenkező irányú energiaáramlás is történhet, mint amire eredetileg tervezték – ez pedig komoly kihívás elé állítja a mérnököket. Erre a problémára talált innovatív és költséghatékony megoldást az E.ON Hungária Csoport.

A Zánkán is alkalmazott technológia lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy saját maguk is hozzájáruljanak a fogyasztásuk szabályozásával az energiarendszer költséghatékonyabb működtetéséhez, és mellette élvezhessék az energiatárolás előnyeit. A több mint 2 éve Leveleken telepített, és a most átadott, 20-szor nagyobb zánkai energiatároló után az E.ON további helyszínekre is tervezi a mobiltárolók elhelyezését.

A fejlesztés az Európai Unió által finanszírozott, összesen kb. 1.3 Mrd Ft költségvetésű IElectrix program részeként jött létre. Az E.ON cégcsoport, így az E.ON Hungária aktív részvételével megvalósuló program 8 országban, 15 résztvevővel azt a célt tűzte ki, hogy hálózatba illeszthető, mobil energiatároló-egységeket hozzon létre, hogy megtegye az első lépést az energiaközösségek kialakításának irányába.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.