Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Japán még több zöld áramot akar

NRGreport | 2020.12.10. 22:00

A japán kormány azt tervezi, hogy az általa felhasznált energia több mint 30 százalékát megújuló forrásokból biztosítja majd a következő, áprilisban kezdődő pénzügyi évtől – jelentették be a miniszterek.

A japán kormány is példát akar mutatni és felzárkózni a szén-dioxid-semlegességre törekvő országok mellé. "A kormánynak kell kezdeményeznie az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését, hogy hozzájáruljon a 2050-re kitűzött célunk eléréséhez, hogy szén-dioxid-semlegessé váljunk" – mondta sajtótájékoztatóján Taro Kono, a szabályozási reformokért felelős miniszter. 

A kormány felkéri az összes minisztériumot, hogy a villamosenergia-ellátás több mint 30 százalékát megújuló energiaforrásokból szerezze be, mérlegelve a versenyképességet és az alacsonyabb költségeket. 

"Ahhoz, hogy a megújuló energia jelentős áramforrássá váljon, magának a kormánynak kell élére állni a változásnak" – mondta Shinjiro Koizumi környezetvédelmi miniszter. A környezetvédelmi minisztérium azt akarja, hogy a megújuló energia a következő évben az áram 35–40 százalékát adja, az idei 10–15 százalékkal szemben – mondta. A megújuló energia a japán országos villamosenergia-termelés 18 százalékát tette ki a 2020 márciusával zárult évben. 

Japán jelenleg a világ ötödik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója. Arra törekednek, hogy a megújuló energia 2030-ra a teljes energiaforrások 22–24 százalék átadja. Még az is lehet, hogy növelni kell az ambíciókat, mivel Yoshihide Suga miniszterelnök októberben azt mondta, Japán 2050-ig igyekszik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását nullára csökkenteni.

Fotó: nikkei asia

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.