Vállalatok

A második világháború óta nem csökkent egy év alatt annyit a globális szén-dioxid-kibocsátás, mint idén a koronavírus miatt

NRGreport | 2020.12.11. 19:21

7 százalékos csökkenésről számolt be az idei év globális szén-dioxid-kibocsátást vizsgáló kutatás, ami a második világháború óta a legnagyobb mértékű visszaesés – írta az MTI a BBC hírportál beszámolója alapján.

Az Earth System Science Data szaklap friss számában közölt, a Global Carbon Project elnevezésű szervezet által készített tanulmány megállapította, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2,4 milliárd tonnával csökkent idén, ezzel szemben a 2009-es világgazdasági válság idején mindössze félmilliárd tonnával, a második világháború után pedig valamivel kevesebb, mint egymilliárd tonnával mérséklődött.
Európában és az Egyesült Államokban 12 százalékos volt a csökkenés, a térség néhány országában ennél is jelentősebb: az elemzés szerint Franciaországban 15, az Egyesült Királyságban 13 százalékkal bocsátottak ki kevesebb szén-dioxidot.
"Ez a két ország a lezárások két nagy hullámát szenvedte el, melyek másokhoz képest szigorúak voltak. A kibocsátás nagy része ebben a két országban a közlekedésből származik, az iparból és más ágazatokból kevésbé. Ez még inkább igaz Franciaországra, ahol 40 százalék ered a közlekedésből, mivel az áram nagy hányadát atomerőművekben állítják elő" – mondta el Corinne Le Quéré, a tanulmány egyik készítője, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója.
A repülést is rendkívül súlyosan érintette a világjárvány, ezért várhatóan 40 százalékkal marad a tavalyi szint alatt az ágazat szén-dioxid-kibocsátása az év végéig.

Kínára azonban nem vonatkozik a világtendencia. A kutatócsoport becslése szerint hiába csökkent 1,7 százalékkal a kibocsátás Kínában, egyes elemzések arra utalnak, hogy a gazdaság eléggé magához tért már ahhoz, hogy az év végéig növekedhet is a környezet terhelése, annyira, hogy a teljes évre nézve a szén-dioxid-kibocsátás mértéke a pandémia ellenére meghaladhatja a tavalyi értékeket.

A kutatásban részt vevő összes tudós egyetért abban, hogy 2021-ben megnövekszik a szén-dioxid-kibocsátás, ezért azt kérik, inkább "zöld" újrakezdést támogassanak az országok.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.