Rezsi

Már négy év múlva is több lehet a nap- és szélenergia, mint a fosszilis

Stuth-Nagy Niki | 2020.12.11. 05:00

A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint 2024-re a szél- és napenergia-kapacitás túl fogja szárnyalni a szénből és földgázból eredő energiát. A jelentés bizonyította, hogy a megújulók a koronavírus-világjárvány során is ellenállók tudtak maradni, ellentétben a fosszilis energiahordozókkal.

A szél- és napenergia-kapacitás a következő öt évben megduplázódik majd, ezzel túlszárnyalja a szén- és földgáz-energiahordozókat – írja a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) friss jelentése. A párizsi székhelyű ügynökség 1123 gigawattnyi plusz növekedéssel számol, ami azt jelenti, hogy a megújulók 2023-ban megelőzik a földgáz, 2024-ben pedig a szénkapacitást globálisan – írja a We Forum.

Az IEA jelentése kiemeli, hogy míg a fosszilis energiahordozók piaca megérezte a koronavírus-világjárványt, addig a megújulók reziliensnek bizonyultak. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint azokban az országokban, ahol a koronavírus-járvány miatt jelentős szigorítások és korlátozások léptek érvénybe, átlagosan 15 százalékkal csökkent az áramigény, valószínűleg az olyan hotszpotok kiesése miatt, mint a gyárak vagy az irodaépületek. Az ügynökség szerint az igénycsökkenés egyes energiarendszereket 10 évvel előre repített az időben, olyan szél- és napenergia-mennyiséget generálva, amihez egyébként máskor sokkal nagyobb befektetésekre lett volna szükség.

A jelentésből az is kiderül, hogy a megújulók, köztük a vízenergia és a bioenergia, 2025-re beelőzhetik a szenet, mint a világ legnagyobb energiahordozóját. Korábban a számítások nem voltak ilyen optimisták, a koronavírus-járvány azonban segített előrelendíteni a megújulók piacát. Míg korábban a 2025-ös határidő a legjobb eshetőség volt, most már a legpesszimistább számítások szerint is ekkorra juthat el a megújuló energia a fosszilis energiahordozók szintjére.

Az IEA szerint a szél-, nap-, víz- és egyéb megújuló energiaforrások a következő öt évben a világ villamosenergia-termelő kapacitásnövekedésének 95 százalékát teszik majd ki. A jelentés kiemeli a napenergiát, mint a legolcsóbb elektromosáram-forrást, ez lesz a változás mozgatórugója. A leginkább reális eshetőség az, hogy 2023 és 2025 között minden évben 130 gigawattal több napenergiakapacitás jelenik meg a piacon, a legoptimistább várakozások szerint azonban ez felkúszhat egészen 165 gigawattra is évente. Utóbbi már a megújulók növekedésének 60 százalékáért lenne felelős.

A napenergia mellett a szénenergia is számottevően növekedni fog, de eltörpül a szolárhoz képest. 2020 és 2025 között a számítások szerint megduplázódik majd a szél- és napenergiakapacitás.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.