Fenntarthatóság

Napenergia: nem elég, hogy drámaian csökkent a napelem ára, másra is érdemes figyelni

Major András | 2020.12.16. 05:00

A fotovoltaikus rendszerek legalapvetőbb építőegységének számító napelem modulok napjainkban olcsóbbak és nagyobb teljesítményűek, mint korábban bármikor. Ez a fejlődési folyamat, illetve a modulok mind inkább árucikké való válása azonban egyben azt is jelenti, hogy az ügyfelek már nem feltételezhetik automatikusan azt, hogy bármelyik modul megteszi számukra. Ezért a gyártó társaságok bankképessége is egyre fontosabb tényező.

A fotovoltaikus napelemes termékek és projektek fejlesztésének költségei drámai mértékben estek az elmúlt pár évben. A Portugáliában tartott legutóbbi naperőmű kapacitásaukció újabb mérföldkövet jelöl az árcsökkenésben, miután a tenderen új világrekordot jelentő 11,14 euró/megawattórás nyertes ajánlat is született, vagyis immár ilyen alacsony költségen is megéri a napenergia-termelés és -ellátás.

Egy átlagos napelem modul ára 2010-ben wattonként még mintegy 2 dollár körül alakult. Csupán egy évtizeddel később a PVInsights iparági elemző adatai szerint egy tipikus napelem modul spot piaci ára mindössze tizenketted része a tíz évvel korábbinak. Természetesen a modulok ára ugyan mutat bizonyos fokú ingadozást hónapról hónapra is, de a haladási irány egyértelműen lefelé mutat.

És pontosan ez az a fő trend, amely indokolttá tette és életre hívta a gyártókat bankképességük alapján sorba állító listákat. Amint ugyanis a termékek egyre inkább megfizethetővé válnak, az ügyfeleknek további mutatókra van szükségük ahhoz, hogy tájékozottan dönthessenek arról, melyik szállító felel meg legjobban az igényeiknek – mondta el érdeklődésünkre Ian Clover, a Q CELLS kommunikációs menedzsere, amely társaság a portugál aukció legnagyobb nyerteseként a meghirdetett 670 megawattból 315 megawatt kapacitást telepíthet.

Létfontosságú szempont

Némileg leegyszerűsítve, a teljes mértékben bankképes modulgyártók azok a társaságok, amelyek erős pénzügyi alapokkal és pozitív pénzügyi kilátással rendelkeznek, és a hosszú távú stabilitást biztosító nyereséges módon működtetik vállalkozásukat. A bankképesség szempontja létfontosságú a vásárlók számára, mivel a hosszú élettartam a napenergia szektorban elsődleges szempont: a napelem moduloknak ugyanis legalább 25 évig jól kell teljesíteniük. A fejlesztők vagy háztulajdonosok számára az lehet igazán megnyugtató, ha a beruházásukkal, illetve az ahhoz bizonyos teljesítményt bizonyos időtartamig ígérő garanciával úgy kalkulálhatnak, hogy a hardware gyártója kiemelkedően bankképes.

Azt, hogy mely modul márkák teljesítenek legjobban, a független, megbízható harmadik fél által végzett tesztek mutathatják meg igazán, és ezt a tevékenységet ma már számos elismert testület végzi világszerte. A bankképesség vagy bankolhatóság szempontjából az iparág szereplőit olyan, tekintélyes ranglisták állítják sorba, mint például a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) vagy a PV ModuleTech bankképességi rangsorai. Ezek a listák érdemi segítséget nyújtanak az ügyfeleknek abban, hogy eligazodhassanak az A-besorolású, teljesen bankképes szállítók és a többiek között.

A Q CELLS a PV ModuleTech bankképességi rangsorának legmagasabb, prémium kategóriájába tartozik, a BNEF pedig 2012 óta szintén csúcskategóriás bankképességű napelemmodul-gyártóként tartja számon a társaságot, igazolva a társaság erős bankképességét. Az elmúlt években a társaság fokozatos növekedést tudott megvalósítani, így számos európai és egyéb piacon büszkélkedhet piacvezető pozícióval, beleértve az Egyesült Államokat is, ahol a lakossági szegmensben 25,2, a kereskedelmi piacon pedig 13,3 százalékos részesedést mondhat magáénak a Wood Mackenzie legutóbbi, 2020 első negyedéves jelentése szerint. Németországban 11,5, Olaszországban 16,5, az Egyesült Királyságban pedig 13,6 százalékos piaci részesedést ért el az EuPD Research 2019-es adatai alapján, míg Japánban a piac 11,5 százalékát sikerült meghódítania a Fuji Keizai Kansai szintén 2019-es kimutatása szerint.

A jó bankképesség garanciát jelent

Az elsőséget a társaság piacvezető minőségi termékeivel és a kereslet rugalmas kielégítését világszerte lehetővé tevő, összességében 11,3 gigawattos éves gyártókapacitásával tudta elérni. A Q CELLS öt gyára közül kettő Dél-Koreában, egy Kínában, egy pedig az Egyesült Államokban működik – utóbbi évi 1,7 GW kapacitásával egyben az északi félteke legnagyobb modulgyártó üzeme. A vállalat sikerét a mögötte álló, szöuli székhelyű Hanwha csoport pénzügyi ereje is támogatja, amely a Dél-Korea hetedik legnagyobb konglomerátumaként a Fortune Global 500 listán is szerepel.

A Q CELLS növekvő európai jelenléte nem utolsó sorban az európai napenergia-ipar által mutatott megújult dinamizmussal függ össze. Ian Clover szerint globális, bankképes gyártóként és teljes körű energetikai megoldások szállítójaként a társaság képes rövid idő alatt reagálni a piaci kereslet növekedésére Európában és máshol is. Masszív világpiaci jelenlétét hosszú történelmének, illetve a napenergia-iparban szerzett jókora tapasztalatának, a tehetséges munkaerő toborzását és megtartását lehetővé tevő rendkívüli hírnevének, valamint az iparágban úttörőnek számító termékek és a világszerte megvalósított nyereséges projektek fejlesztésében elért sikereinek köszönheti. A jó bankképességi besorolás pedig segít a brandet még nem ismerő ügyfeleknek abban, hogy könnyebben felmérhessék, hogy egy, az iparágban erős, megbízható és hiteles névnek számító márkáról van szó, ezáltal megalapozott beruházási döntést hozhatnak – teszi hozzá.

Ami a COVID-19 lehetséges iparági hatásait illeti, a kommunikációs vezető szerint egyelőre túlságosan korai lenne arról beszélni, hogy pontosan hogyan és milyen mértékben befolyásolhatja a koronavírus-járvány a gyártók bankképességéét. Az idei év kétségtelenül példátlan kihívások elé állította ezt az iparágat is, a jelek ugyanakkor kedvezőek – különösen a Q CELLS számára – és arra utalnak, hogy a rövid távú hatásokon mára sikerült felülkerekedni, 2021-et pedig meglehetősen bizakodóan várhatjuk – véli Ian Clover. A Q CELLS ellátási lánca a korlátozások, illetve lezárások alatt is zavartalan volt, diverzifikált gyártói kapacitásának köszönhetően pedig a társaság mindvégig képes volt kielégíteni a keresletet világszerte.

 

Fotók forrása: Q CELLS

  Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.