Trading

Kilenc hónapos csúcson az olajár

NRGreport | 2020.12.20. 20:20

A Brent árfolyama kilenc hónap után magabiztosan kúszott fel 52 dollárra, kedvezően reagálva az amerikai fiskális ösztönző megállapodás hírére és a rekordszintű finomítási keresletre Kínában és Indiában.

Az amerikai törvényhozók közelebb kerültek végre a 900 milliárd dolláros vírusmentő kiadási csomagot illető megegyezéshez. Mivel az amerikai dollár 2-2,5 éves mélyponton van és a nyersolaj ára dollárban van árazva, ez olcsóbbá tette az olajat a többi devizát tartó vásárló számára.

A Brent hordónkénti ára a héten elérte a 51,90 dolláros, majd péntekre az 52 dolláros csúcsot is. Hasonlóan a texasi (WTI) nyersolaj alakulásához, ami előbb hordónként 48,36 dollárra emelkedett, majd elérte a 49 dollárt. Mindkét referenciaérték március eleje óta rekordnak számít.

Ázsia előrébb tart a koronavírus kilábalási görbén, így reménykeltő figyelni arra, ami ott történik. Amint az oltások megindulnak az Egyesült Államokban, úgy a nyersolaj iránti keresletben is gyors növekedésre számíthatunk – így látják az amerikai elemzők.

Az, hogy az olajárak továbbra is tartják-e a magasabb árszintet, továbbra is kérdéses, mert a lezárások enyhén szólva nem tesznek jót a keresletnek. Az Egyesült Államok már nagy erőkkel kampányol a COVID-19 oltás mellett.

Fotó: pixabay (címlap), oilprice.com (illusztráció)

  NRGreport
Címkék
#Brent   #covid-19   #koronavírus   #nyersolaj   #olajár   #vakcina  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.