NRGreport
Menü

2,6% -kal emelkedik globálisan a szén iránti kereslet 2021-ben a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint

Elemzés | NRGreport | 2020-12-24 06:02

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) „Coal 2020” jelentése szerint ugyan a globális szénfogyasztás   7%-kal, vagyis több mint 500 millió tonnával csökkent 2018 és 2020 között, 2021-ben mégis 2,6%-os kereslet növekedés várható, köszönhetően elsősorban Kínának, Indiának és Délkelet-Ázsiának.

A 2020-as rendkívüli körülmények jelentős hatással voltak a szénpiacokra is, éppen ezért nem könnyű prognosztizálni, hogy milyen változás várható a koronavírus utáni gazdasági fellendülés során. A tanulmány az idei év elemzése mellett ezért kiemeli a 2021-ben várható körülményeket. Elemzi továbbá a szénellátási költségek, az árak és a bányászati projektekbe történő beruházások alakulását is. Külön kiemelésre kerül Kína, mint a világ legnagyobb széntermelője és -importőre, valamint a globális szén több mint felének fogyasztója.

Az eredmények azt mutatják, hogy az áramtermelésre irányuló szén iránti kereslet 3,3% -kal esett vissza 2019-ben, ami a villamosenergia-kereslet gyenge növekedését, az egyre nagyobb mértékű megújuló energiatermelést és az alacsonyabb földgázárakat egyaránt tükrözi.

Ezek a körülmények összesen 1,8% -kal csökkentették a teljes szénigényt. A széntüzelésű villamosenergia-termelés legnagyobb mértékben Európában csökkent mintegy 19% -kal, az Egyesült Államokban 14% volt a visszaesés mértéke, ezzel szemben pedig az ázsiai-csendes-óceáni térségben 1,2% -kal nőtt a szénfogyasztás - az elemzés szerint.

A nem energiaipari ágazatokra a szén iránti kereslet enyhe növekedése volt a jellemző és előreláthatóan ez a növekedés várható jövőre is - közölte az IEA.

 

Fotó: Pixabay

 

NRGreport | Forrás: iea