Trading

Bulgária már nem csak orosz gázt vesz, december 31-től évi egy milliárd köbméter azerit is

NRGreport | 2020.12.25. 16:50

Bulgária december 31-től Azerbajdzsántól is vásárol gázt, diverzifikálva az ország ellátását – jelentette be a bolgár kormány. A 25 évre szóló szerződés keretében évente mintegy 1 milliárd köbméter földgázt importálnak majd az azeri Shah Deniz 2 mezőből.

A bolgár állami Bulgargaz és a szintén állami tulajdonban lévő, azeri olajvállalat, a SOCAR szerződése alapján az évi 1 milliárd köbméter gáz Görögországon keresztül érkezik majd: 2021. október elejéig átmenetlileg a kulatai belépési ponton, ezt követően pedig a Bulgária-Görögország gázösszekötőn keresztül. A 240 millió eurós IGB gázvezeték végső pénzügyi tervét még 2015-ben írták alá. A 2019 májusa óta épülő, 182 km hosszú interconnector a Komotini körzetében található görög gázszállító rendszert köti össze a Stara Zagora területén lévő bolgár gázszállító rendszerrel. Az IGB tervezett kapacitása évi 3 milliárd köbméter, amely később 5 milliárd köbméterre növelhető.

A hat országon átfutó Déli Gázfolyosó egy 3500 km hosszú vezetékhálózat, amely Azerbajdzsánból indul és a dél-kaukázusi (SCP), majd transzanatóliai (TANAP) és a transzadriai (TAP) vezetéken keresztül szállítja el a kitermelt földgázt a déli oldalon Európa felé. Az ehhez rácsatlakozó északi irányú leágazások, mint például az IGB, nagyban hozzájárul kontinensünk -s az EU által is támogatott – orosz gáztól függetlenedni akaró biztonságérzetéhez.

A legújabb tervek már az IAP leágazást (Jón-Adriai Vezeték) rajzolják, amely 511 km hosszú vezetékkel kötné össze a TAP-ot a Krk szigeti terminállal – azaz az LNG visszafelé is szállítható lenne.  Bár az EU nagyon szorgalmazza a projektet, viszont egyelőre limitált előremozdulást láthattunk.

Korábban az NRGreport is beszámolt róla, hogy a Boszniát és Horvátországot összekötő gázvezeték is egyik lehetséges elágazása lenne az IAP-nak, amely Bosznián és Horvátországon túlmenően, Montenegrót és Albániát is ellátná gázzal. A boszniai Szerb Köztársaság azonban blokkolta a beruházást, és nem adták a hozzájárulásukat a kivitelezéshez. 

Jelenleg Bulgária szinte az összes szükséges földgázt Oroszországból importálja. A most bejelentett évi 1 milliárd köbméter azeri gáz beszerzése az ország éves gázfogyasztásának nagyjából negyedét biztosítja.

Fotók: icgb.eu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.