Vállalatok

Az Opus megvásárolja az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t

NRGreport | 2020.12.29. 10:37

Ahogy az várható volt, 2020. december 23-án kötelező érvényű keretrendszert írt alá az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) megvásárlására az Opus Global Nyrt, a közte és az E.ON Beteiligungen GmbH között 2019. október 4-én létrejött megállapodás értelmében. A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, 2021. harmadik negyedévben zárulhat – jelentette be a tőzsdei társaság hétfői hivatalos közleményében.

A közlemény kitér arra, hogy "egy jogokat és kötelezettségeket keletkeztető és időbeli ütemezést, valamint árképzést is tartalmazó kötelező érvényű szerződéses feltételrendszer mentén tett ajánlatot az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. 100%-os részvénycsomagjára". A társaság 2020. december 23-án írta alá az E.On-nal az erre vonatkozó megállapodást, amely többek között arra is kitér, hogy az E.On a vevő felé szakmai támogatási kötelezettséget vállal a tranzakció lezárását követő hat hónapon keresztül az üzletmenet folyamatossága érdekében. A közlemény egyúttal arra is emlékeztet, hogy a társaság stratégiai célja, hogy hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon, illetve azt is kiemelte, hogy "Magyarország keleti régiójára növekedési potenciálként tekint, a cégcsoport egyéb, helyi érdekeltségei pedig további szinergiákat is biztosítanak társaság számára".

A részletes ügyleti megállapodások aláírásának határideje 2021. március 31. "Az Opus a tranzakcióból származó előnyök és keletkező kötelezettségek tekintetében 2021. január 1-től már felelősséggel tartozik. A tranzakció zárása 2021. harmadik negyedévében várható" – részletezte a cég.

Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. az E.ON Hungária csoport részeként az ország észak-keleti ötödén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében juttat villamos energiát az általa üzemeltetett, karbantartott és fejlesztett áramhálózaton keresztül az ügyfeleihez. A TITÁSZ ellátási területe 18 728 négyzetkilométer 25 436 km hosszúságú hálózattal, ami közel 400 település több mint 760 ezer otthonába és munkahelyére biztosít villamos energiát.

Az elmúlt két év magyar energiaszektort átrendező nagyszabású folyamatokról, az MVM, az E.On, a MET és az Opus szerepéről ebben az elemzésünkben olvashat bővebben.

Fotó: Opus Global

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.