NRGreport
Menü

Krki LNG-terminál: megkezdődött a kereskedelmi termelés

Trading | NRGreport | 2021-01-04 17:00

Véget ért az egy hónapig tartó próbaüzem, megkezdte a kereskedelmi termelést a krki LNG-terminál. Az első amerikai LNG-tankerhajó 143 köbméter cseppfolyósított földgázzal a fedélzetén pénteken kötött ki a krki Omisaljban – írja az MTI.

Az adriai cseppfolyósgáz-terminál kapacitása 2,6 milliárd köbméter évente. Az elkövetkező három évre sikerült értékesíteni az összes kapacitását, 2027-ig nyolcvan százalékát, ezt követően pedig - 2035-ig - a felét -  közölte Hrvoje Krhen, az LNG Hrvatska vállalat igazgatója.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a magyar kormány még tavaly júniusban lekötött évi egy egymilliárd köbméternyi kapacitást a krki terminálban, illetve a MET Croatia, a svájci központú MET-csoport horvát leányvállalata 2020 májusában bejelentette, hogy 1,3 milliárd köbmétert köt le egy 3 éves szerződésben. A horvát energiaügyi miniszter, Tomislav Coric júniusi Reutersnek adott bejelentése szerint a krk-i terminál kapacitásaira a további három jelentkező között még a katari Powerglobe Qatar LLC mellett szerepelt két horvát cég is. A katariak és a Shell együttműködése nem újkeletű, ha LNG-ről van szó: lassan már tíz éve annak, hogy a Qatargas - 70%-ban Qatar Petroleum, 30% Shell tulajdon - megindították India felé első rakományukat.

A horvát kormány 2016 áprilisában döntött arról, hogy egyelőre nincs szükség egy nagy kapacitású szárazföldi LNG-terminálra, és először egy úszó terminált épít, amely később alakítható át szárazföldivé.

A Kvarner-öbölbe tervezett terminál 2021-ben kezdi meg működését, és a projekt 234 millió euróba (84,8 milliárd forint) kerül, ebből csak maga az úszó LNG-terminál (FSRU) 160 millió euróba.
A horvát kormány százmillió euróval (36,2 milliárd forint) támogatta a krki LNG-terminál megépítését: 50 millió euróval 2019-ben és további 50 millió euróval 2020-ban.

A projektet az európai uniós Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága 2017. februári döntése szerint 101,4 millió euróval támogatta. A fennmaradó összeget a horvát kormány által elfogadott finanszírozási terv szerint az LNG Hrvatska vállalat és az ország vezető gáz- és árampiaci állami vállalatai (HEP, Plinacro) biztosítják.

NRGreport | Forrás: MTI