Trading

Átadták az Ukrajnát elkerülő orosz gázvezeték, a Török Áramlat szerbiai szakaszát

NRGreport | 2021.01.05. 13:10

Szerbia az Egyesült Államok és az Európai Unió ellenvetéseit figyelmen kívül hagyva megnyitotta a Török Áramlat szerbiai szakaszát.

Dacolva az Egyesült Államok felhívásaival, hogy csökkentse az Oroszországból származó energiaellátástól való függőségét, Szerbia január első napján hivatalosan is részt vett annak az új gázvezetéknek az átadásán, amely lehetővé teszi még több orosz gáz beáramlását a balkáni országba, Bulgárián és Törökországon keresztül. Az új gázvezetékkel, Oroszország egy újabb és nagyon határozott lépést tett afelé, hogy a térség gázellátásában egyedülálló – Ukrajnát elkerülő – ellátási hálózatot alakítson ki. Ahogy arról korábban mi is írtuk, az új Török Áramlat gázvezeték 2021 őszétől Magyarország ellátásra is jelentős hatással lehet.

Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken vett részt a Török Áramlat vezeték 400 kilométeres szakaszának megnyitóján tartott ünnepségen, ahol kihangsúlyozta, hogy Szerbia az új orosz energiaellátásnak köszönhetően „sokkal gazdagabbá” vált.

"Szerbia területén orosz barátaink és partnereink segítségével sikerült biztosítani a gázellátást" – mondta Vucic. „Területünkről a gáz Magyarország, valamint Bosznia-Hercegovina felé megy, és meglátjuk, hogy a jövőben mely további területek, országok tudnak majd csatlakozni. Ez egy fontos és nagyszerű nap hazánk számára” – jelentette ki.

Szerbia eddig az orosz gázt Magyarországon és Ukrajnán keresztül kapta, de Moszkva alternatív ellátási útvonalakat keresett, hogy kijátssza az Európa többi részét ellátó ukrán csővezetékeket. A majdnem elkészült Nord Stream 2 csővezetékhez hasonlóan, amelynek célja megduplázni az orosz gázszállításokat Németországba, a Török Áramlatra is veszélyt jelentettek azok a szankciók, amelyekkel az Egyesült Államok a projektben részt vevő vállalatok ellen léptek fel.

Szerbia szinte teljes egészében az orosz energiaellátástól függ, Washington pedig sürgeti Szerbiát, hogy diverzifikálja energiaellátását és -felhasználását, és használja az – általában drágább – amerikai folyékony gázszállításokat (LNG) is.

Bár washingtoni tartózkodása során Vucic alá írt egy ígéretet, mely szerint csökkenti Szerbia függőségét az orosz energetikától, ugyanakkor kijelentette azt is azt, hogy senki nem zsarolhatja azzal, hogy politikai okokból drágább gázt vásároljon.

Bár Szerbia hivatalosan is törekszik az EU-tagságra, politikai, gazdasági és katonai kapcsolatait a hagyományos szláv szövetséges Oroszországgal, valamint Kínával is megerősítette.

Alekszandr Botsan-Harcsenko, Oroszország szerbiai nagykövete a csővezeték megnyitása során kijelentette, hogy „Ez valóban a legjobb ajándék az új év számára. Így az új év kezdetén rögtön egy nagyszerű eseménnyel indítunk a kétoldalú kapcsolataink fejlődése terén" – tette hozzá.

A gázellátás Moszkva egyik fő módja a politikai nyomás és befolyásolás gyakorlására néhány kevésbé fejlett országra, köztük Szerbiára.

Fotó: turkstream.info

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.