Fenntarthatóság

Digitalizálja az életét – így használjon sokkal kevesebb papírt

Stuth-Nagy Niki | 2021.01.06. 05:00

Lássuk be, ma már nem sok olyan dolog van, amit ne lehetne digitálisan megoldani, mégis sokan rengeteg papírt használunk el teljesen feleslegesen. Az alábbi tippekkel kicsit visszavehet a papírfelhasználásán, és le is egyszerűsítheti az életét a digitális megoldásoknak köszönhetően.

Számlák

Vannak olyan szituációk, amikor az ember nem választhat az online számla vagy a papírszámla között – minden más alkalommal azonban inkább az emailt válasszuk, mert – bár ezeknek is van némi szénlábnyomuk, lényegesen kisebb, mint a papíralapúaknak. Sok esetben mobilapplikáción keresztüli vásárlásnál, vagy online megrendelésnél felajánlják, hogy szeretne-e az ember papíralapú számlát is, vagy csak interneteset – ilyenkor egyértelmű a választás.

Magazin-előfizetések

A papíralapú magazinok olvasásának megvan a romantikája, de előbb-utóbb ezek még akkor is a kukában végzik, ha nem akarjuk őket kidobni – a hely ugyanis általában véges a tárolásukra. Amely magazinoknak van online kiadása, esetleg elektromos változata, inkább preferáljuk azt, mint a papíralapút, utóbbit pedig csak akkor vegyük, ha tényleg nagyon szeretnénk megtartani. Ilyen formában az előfizetések értelmüket vesztik.

Bankpapírok

Bár rengeteg szerződést még mindig személyesen kell aláírnunk, az internetbankolás nagyon kényelmes, és a környezetre is kevésbé megterhelő megoldás, mint az, ha mindig berohangálunk a bankba ügyintézni. Amit csak tudunk, csináljunk meg az applikáción és az online felületen keresztül, vezessük itt a számlánkat, és az átutalásokat is intézzük efféleképpen. Ha pénzt veszünk le a számlánkról, ne kérjünk bizonylatot róla.

Fényképek

Csak azokat a fotókat nyomtassuk ki, amelyeket mindenképpen muszáj, a többit tároljuk külső meghajtókon! Persze szó sincs arról, hogy ne lehetne néhányat beragasztani egy-egy fotókönyvbe, vagy kitenni a falra, de nem érdemes csak azért nyomtatgatni, hogy könnyebben hozzáférjünk a képekhez. Maradjon minden egy helyen, egy külső meghajtón rengeteg emlék elfér.

Névjegykártyák

Több oka is van annak, hogy a névjegykártyákat érdemesebb online kontaktokká változtatni, és csak az egyik a környezetvédelem – a másik például az, hogy nagyobb eséllyel hagyjuk el a papíralapú változatot, és felejtjük el a rajta lévő kontaktinformációt, az online névjegyek pedig megmaradnak. Sőt, ha e-mail címhez vagy SIM-kártyához kötjük őket a telefonunkon, még visszük is őket mindig magunkkal, ha új készüléket vásárolunk. Kényelmes és praktikus módja az üzleti kapcsolattartásnak is.

Határidőnapló

Reneszánszát élik a naplók és határidőnaplók, de hacsak nem grafomán az ember, nem érdemes ilyesmit venni – a Google és más naptárszolgáltatók már tökéletesen helyettesíteni tudják a papíralapú naptárakat is. Képesek figyelmeztetni fontos eseményekre, és különböző mappákat is létrehozhatunk rajtuk az életünk különböző területeinek. Sokkal praktikusabb, átláthatóbb és gyorsabb, és nem utolsósorban környezetbarát megoldás.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#életmód   #környezetbarát   #papír  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.