Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Elképesztő innovációs verseny folyik a napelemgyártók között, és ennek a felhasználók örülhetnek igazán

Major András | 2021.01.07. 05:00

A folyamatosan csökkenő árak mellett az egyre nagyobb teljesítmény elérését lehetővé tevő innovációkkal igyekeznek javítani piaci pozícióikat a fotovoltaikus napelem modulok gyártói. A trend olyan új megoldások és termékek megjelenését eredményezi, mint a 2017 óta a piac mintegy 35 százalékát meghódító osztott napelem technológia vagy az úgynevezett résmentes technológián alapuló új modulok.

A résmentes technológia lényege, hogy a cellák közötti hézagokat a cellák összecsúsztatásával, egymáshoz közelebbi, szorosabb elhelyezésével gyakorlatilag megszüntetik, ami a korábbiaknál jóval nagyobb hatékonyságot biztosít. A rések felszámolásával a modulok hatékonysága mintegy 4 százalékponttal akár 21 százalék fölé emelhető – a korábbiakkal megegyező méret mellett. A szorosabb illesztéssel értelemszerűen a modulokban elhelyezhető cellák száma, ezáltal pedig a modulok teljesítménye is bővül. A technológiát a "legeurópaibb" nagy napelem modul gyártó, a Q CELLS német mérnökei fejlesztették ki, és elsőként a társaság Q.PEAK DUO-G9 nevű moduljában alkalmazták (a társaság termékeiről bővebben lásd keretes írásunkat).

Kis eltérés – nagy különbség

A paraméterek első ránézésre talán nem túl jelentős tökéletesítésének nagy jelentősége van a beruházás megtérülése tekintetében is. A telepítők, illetve tulajdonosok elsősorban a teljesítmény növekedése révén részesülnek a technológiai újítások előnyeiből. Az új technológiáknak köszönhetően nő a rendszer által termelt áram mennyisége, miközben a gyártók igyekeznek a költségeket a tradicionális moduloknál megszokott szinten tartani, ez együttesen pedig a beruházás megtérülési idejének lerövidülését eredményezheti. Miközben a rendszer teljesítménye javul, az innovatív, okos technológiai megoldások így végső soron hozzájárulnak az energiaköltségek mérséklődéséhez is, a fogyasztók pedig csökkenthetik saját áramtermelésük teljes élettartamra számított költségeit (LCOE).

A magasabb névleges teljesítményű modulokhoz erőteljes kereslet társul. A piacon érzékelhető egyfajta várakozás az 500 wattos teljesítményhatár átlépésére, noha egy jó modulnak természetesen nem kizárólag a nagy teljesítmény az egyetlen meghatározó kritériuma. A nagyobb teljesítményű modulok -, amennyiben hagyományos technológián alapulnak – többnyire nagyobbak és nehezebbek is egyben, ezért gyakran telepítésük is jóval bonyolultabb és költségesebb, mint kisebb névleges teljesítményű társaik esetében.

Az ügyfelek napelemekre vonatkozó fő elvárásai a magasabb teljesítmény mellett elsősorban a jobb megfizethetőségre irányulnak, ezért a gyártók fejlesztéseik során kiemelt figyelmet fordítanak e két szempont együttes érvényesítésére. Az innovatív gyártók, így a Q CELLS is azt a megközelítést alkalmazza, hogy olyan, magasabb teljesítménysűrűségű modulokat gyárt, amelyek több áram termelésére képesek, miközben nagyobb hatékonyságuknak köszönhetően a méretük nem túl nagy. Ez nagyobb rugalmasságot, megfizethetőséget, teljesítményt, hosszú élettartamot és alacsony működési költségeket jelent.

Fókuszban az innováció

Az előbbiek miatt az innováció központi jelentőséggel bír az iparágban, így a Q CELLS számára is – mondja Ian Clover, a Q CELLS kommunikációs menedzsere. A társaság a közelmúltban tett vállalást arra, hogy a következő öt évben 125 millió eurót fektet be németországi kutatás-fejlesztési központjának fejlesztésébe. A Németországban műfajában az egyik legnagyobbnak számító thalheimi központ közel 500 alkalmazottja közül körülbelül 200 munkatárs következő generációs technológiák fejlesztésén dolgozik. Ezzel egyben rácáfolva arra, a sokak fejében élő téves elképzelésre is, miszerint a fotovoltaikus technológia fejlesztését célzó érdemi innovációs tevékenység már nem folyik Európában.

A vállalat ugyanakkor a napenergián túl is elkezdte bővíteni tevékenységi horizontját, így már energia-kiskereskedői tevékenységet is folytat a német piacon, 100 százalékban megújuló villamos energiával ellátva a háztartásokat és vállalkozásokat, mindemellett flexibilis energiatároló rendszerek értékesítésével is foglalkozik, továbbá innovatív napenergia-lízing és villamosenergia-szerződési modelleket kínál, valamint egy új elektromos jármű töltőeszközt is bevezetett Európában.

Integrált alkalmazással érhető el a klímacél

A nemzeti és európai szinten kijelölt klímavédelmi célkitűzések számos különféle technológia együttes alkalmazásával érhetők el, melyek közül talán a napenergia játssza a leginkább döntő szerepet. A 2019-ben világszerte telepített új villamosenergia-termelő kapacitás legnagyobb részét a szél- és naperőművek tették ki – utóbbiak a teljes új kapacitás mintegy 45 százalékát (119 GW) képviselik a BNEF adatai szerint. A világon megtermelt összes elektromos áram 27 százalékát már a megújuló források biztosították, míg 2010-ben arányuk még csak 20 százalék volt. Mindemellett a 2019-ben átadott 39 gigawatt új szénerőmű kapacitás a legszennyezőbb fosszilis forrás aggasztó bővülésére utal a 2018-ben telepített 19 gigawattot követően.

A fotovoltaikus napelem modulok gyártói sokakkal egyetemben azt az álláspontot képviselik, hogy a koronavírus-válság által a gazdaság kizöldítésére teremtett lehetőséget nem lenne szabad veszni hagyni – fogalmaz a Q CELLS kommunikációs vezetője, aki szerint a tiszta energia potenciál lehető legteljesebb kiaknázásához a kulcsot a megújuló megoldások integrálása jelenti. Így az energiatárolás és a szél-, a nap, valamint a zöld hidrogén flexibilis hálózatban történő kombinált alkalmazása tűnik a fenntarthatósági célok eléréséhez vezető legüdvözítőbb útnak. Ehhez azonban a döntéshozóknak fel kell ismerniük, hogy a gazdaság mozgásba hozatalának legjobb módja a zöldtechnológiákba való beruházás, melyek közül a napenergia az egyik legkiemelkedőbb és legmegfizethetőbb megoldást képviseli – mondja Ian Clover.

 Zászlóshajó szerepben

A Q CELLS termékportfóliójának legújabb, zászlóshajó szerepre szánt eleme a résmentes technológiát elsőként alkalmazó Q.PEAK DUO-G9. A társaság három változatban kínálja a terméket. A 395 watt névleges teljesítményű Q.PEAK DUO ML-G9 nevű, 132 darab osztott napelemcellás modul 12-vel tartalmaz több cellát, mint a standard típus. A palettában elérhető még a teljesen fekete, kifejezetten a háztetőkre való telepítésre fejlesztett, Q.PEAK DUO BLK-G9 nevű modul, valamint a Q.PEAK DUO XL-G9.3 nevű, elsősorban a napelemparkok számára készülő modul is.

Ez utóbbi a Q CELLS legnagyobb teljesítményű és hatékonyságú modulja, amelybe 156 darab osztott napelemcellát építettek, a szintén 12 darabos növekedésnek köszönhetően pedig névleges teljesítménye hozzávetőleg 30 wattal 465 wattra nőtt. A valamivel nagyobb méret érdemben nagyobb teljesítményt eredményez, így a telepítés hatékonysága is javul, miután nincs szükség többlet munkaerőre. Az "XL-es" modul 8,3 centiméterrel hosszabb, ám ugyanolyan szélesség mellett csak körülbelül 1 kilogrammal nehezebb, mint a korábbi termékek. Az új modulokra általában is jellemző, hogy fajlagosan könnyebbek, mint a korábbiak: a Q.PEAK DUO BLK-G9 tömege 17,5, a Q.PEAK DUO ML-G9 tömege pedig mindössze 19,5 kilogramm. Emellett a Q.ANTUM DUO Z egyéb, a hatékonyságát fokozó innovatív megoldásokat is alkalmaz, így a kerek gyűjtőhuzal megoldást és a korábbiaknál nagyobb, 161,7×161,7 milliméteres szilíciumostyát. Mindemellett a G9 sorozat esetében a társaság olyan új típusú cellacsomagolást is alkalmaz, amellyel a napelem mikrorepedésekkel szembeni ellenálló képessége, műszaki stabilitása is megnőtt. A Q CELLS G9-re vonatkozó garanciája szerint a modulok az első évben névleges teljesítményük 98 százalékán, de még 25 év múltán is legalább 86 százalékán termelnek. A 25 éves teljesítménygaranciával támogatott termék a gyártó szerint gyakorlatilag minden ügyféltípus számára kiemelkedő megtérülést ígérő ideális választás lehet.

A Q CELLS egy másik innovatív termékkel is jelen van a piacon, az acélkeretes Q.PEAK DUO RSF L-G8.3 modullal, amelynek gyártási folyamata jóval kisebb karbonlábnyomot hagy maga után, mint az iparági sztenderdet jelentő alumíniumkereté.

Fotók forrása: Q CELLS

  Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.