Fenntarthatóság

Az EU műanyaghulladék exportjának tilalma megszüntetheti Kína újrafeldolgozó iparának függését a hulladékimporttól

NRGreport | 2021.01.11. 19:09

Január 1-jén új uniós szabályok léptek hatályba, amelyek megtiltják a válogatás nélküli műanyag hulladék külföldre szállítását. Bár ez a lépés növeli az Európára nehezedő újrahasznosítási nyomást, az aktivisták szerint a tilalom valószínűleg növeli a hulladéklerakókat és a hulladékégetést az Unió területén. Kína viszont a hazai piacon keletkező hulladék feldolgozására fókuszálhat.

A december 22-én bejelentett új szabályok tiltják a műanyaghulladék Európán kívüli szállítását, kivéve az újrafeldolgozásra szánt tiszta műanyaghulladékokat – áll az Európai Bizottság közleményében. "Tilos lesz a nem válogatott műanyaghulladék OECD-n kívüli országokba történő exportja" – mondta Virginijus Sinkevičius, az EU környezetvédelmi biztosa. "Ezek az új szabályok egyértelmű üzenetet küldenek arról, hogy az EU-ban felelősen kezeljük az általunk termelt hulladékot" – tette hozzá, mondván, hogy az EU-n belüli műanyaghulladék-szállítást szintén szigorúbban ellenőrzik.

Az EU bejelentése harmóniában van Kína azon döntésével, amely január 1-től megtiltja a hulladékok külföldről történő behozatalát. Kína korábban a világ legnagyobb tengerentúli szemét-befogadója volt, de környezeti és egészségügyi aggályokra hivatkozva 2018-tól megkezdte az import fokozatos megszüntetését. Arra számítanak, hogy a tilalom megszünteti Kína újrafeldolgozó iparának függését a hulladékimporttól, és az ország újra a hazai piacon keletkező hulladék nagyobb részének újrafeldolgozására koncentrálhat. Európában szintén pozitív oldalát látják az új szabályozásnak. Az újrahasznosítók úgy vélik, hogy az export betiltása ösztönzőleg hathat az otthoni újrahasznosítás elterjedésére is.

A magasabb újrahasznosítási arány eléréséhez azonban új létesítmények építésére is szükség lesz, mondta a Plastics Recyclers Europe. Ez a folyamat valószínűleg évekig, nem hónapokig fog tartani. "Az új újrafeldolgozási kapacitásoknak növekedniük kell az új mennyiségek befogadásához és az új uniós újrafeldolgozási célok egyenlő teljesítéséhez" – mondta PRE az EURACTIV-nek e-mailben küldött megjegyzéseiben. "Megoldások léteznek, és a műanyaghulladék-export korlátozásával kapcsolatos lehetőségeket nem szabad nem-kihasználni" – mondta az egyesület.

Az újrahasznosítás minősége a műanyagipar számára is kulcsfontosságú kérdés. A PlasticsEurope támogatja az EU hulladékszállítási rendeletében szereplő előírásokat, amelyek lehetővé teszik a műanyag hulladékok szabadabb mozgatását Európában, ugyanakkor annak érdekében, hogy csak a minőségi hulladék kerüljön áthelyezésre, az egyesült szerint azokat kizárólag ellenőrzött és tanúsított létesítményekbe kellene szállítani. A másodlagos nyersanyagokkal, például az újrahasznosítható műanyag hulladékokkal megfelelően ellenőrzött csatornákon keresztül lenne szabad csak kereskedni – fogalmazta meg a PlasticsEurope egyik szakszervezeti képviselője.

Addig is, az EU tilalma azt jelenti, hogy a műanyag hulladék 2021-től már csak Európában található telephelyen halmozódhat fel, mielőtt égetésre vagy hulladéklerakóra küldenék őket.

Az európai uniós tagországokban 25 millió tonna műanyaghulladék keletkezik évente.

Fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.